Шеста национална среща-семинар проследи напредъка по отношение на реформулирането на

...
Шеста национална среща-семинар проследи напредъка по отношение на реформулирането на
Коментари Харесай

Газираните напитки у нас – сред най-ниско калоричните в Европа

Шеста национална среща-семинар наблюдава напредъка във връзка с реформулирането на храните за понижаване количеството на добавените захари

В рамките на Шестата национална среща-семинар, проведена от Министерство на здравеопазването и Националния център по публично здраве и разбори (НЦОЗА), с университетски среди и браншови организации, беше регистриран напредъкът по повод реформулирането на храните за понижаване количеството на добавените захари, активност от Националната стратегия за предварителна защита на хроничните незаразни заболявания.

Според отчет на Европейската комисия, 5 от 10 рискови фактора за хроничните незаразни заболявания са свързани с храненето. Реформулирането на храните е изведена като една от шестте политики, насочени към обезпечаване на условия за здравословно хранене, избрани от Световната здравна организация по време на Среща на върха на Организация на обединените нации в края на 2021 година

В България все още, безалкохолната промишленост е първият иединствен бранш от хранително-вкусовата индустрия, който публично и непринудено се ангажира пред Научно-експертния съвет към Министерство на здравеопазването за постигането на задачата, дефинирана в Анекса на ЕСза понижаване на добавените захари. В края на предходната година, самостоятелна външна оценка и експертиза, изследваща етикетираната информация на предлаганите на пазара питиета, удостовери осъществяването на доброволния ангажимент за в допълнение 15% понижаване на добавените захари и калориите в газираните питиета у нас от 2015 до 2020 година

В резултат на дългогодишните старания на бранша, България е измежду водещите пазари по дял на газирани питиета без добавена захар – 65,6%, с два пъти по-високо равнище на осъществяване по отношение на междинния дял в Европа. У нас, единствено 1 от всеки 5 питиета,които безалкохолната промишленост предлага, съдържа добавени захари, удвоявайки достижението по отношение на това по време на първата среща по реформулиране, макар предизвикателната среда с раздрани вериги на доставки, промишлени и стопански провокации, в резултат на COVID-19.

„ За нас, като производители на безалкохолни питиета, тематиката за понижаване на добавените захари е извънредно значима, защотоние изпълняваме своята виновна роля от десетилетия и на национално, и на Европейско равнище. Вече повече от 20 години нашата промишленост е не просто пионер, само че и водач в региона на реформулирането и в региона на постигането на задачите, които сме си сложили, а точно – за по-здравословна, по-балансирана и устойчива хранителна среда. За реализиране на стабилно понижаване на потреблението на добавена захар посредством безалкохолните питиета, нашите старания са ориентирани освен към формулите и категориите, които развиваме, само че и към осъществяването на комплекс от ограничения и доброволни задължения – в това число транспарантно и дейно информиране на потребителите посредством ясно хранително етикетиране, поощряване приема на по-малки порции питиета посредством предложение на по-малки опаковки, виновен маркетинг и регулярен и самостоятелен мониторинг. “, сподели Жана Величкова,изпълнителен шеф на Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България.

Следващите доброволни задължения на безалкохолната промишленост на равнище Европейски Съюз включват още 10% приблизително понижение на добавените захари, както и нов ангажимент във връзка с виновния маркетинг без реклама и предложение по медийните канали, в това число цифрова среда и обществени медии, на деца до 13 година (увеличаване на възрастовата граница с 1 година по отношение на предходния ангажимент) и понижен предел на аудиторията до 30%.

По време на срещата-семинар, стана ясно, че за реализиране на устойчиви резултати за понижаване на потреблението на добавени захари, е нужен многостранен метод и групови ангажирани дейности от всички участници. Един от органите, които сплотяват научните среди, институциите и представители на асоциациите, е образуваният със Заповед на Министъра на опазването на здравето през 2017 година Научно-експертен съвет по храните.

„ В Научно-експертния съвет по храните извършихме доста работа, като разработихме и повече от 30 одобрени стандарта с понижени сол, захар или мазнини, взаимно с асоциациите на производители на храни и питиета. Последната ни активност преди COVID-19 беше уточняването и създаването на национални гранични стойности за сол, мазнини, наситени мастни киселини и захари, в предпочитани за страната групи храни. Тези гранични стойности са плод на доста дълги съвещания, оповестени са на уеб страницата на Министерство на здравеопазването и са доброволни за използване от страна на промишлеността. Това е базата за съпоставяне, съгласно която всички производители могат да видят в каква посока да създават новите си артикули.Все още нямаме нова заповед, само че доста се надявам Съветът да продължи своята работа, защото е извънредно значим и мисля, че в бъдеще точно работата по мониторинга на този развой би трябвало да бъде приоритет за Министерство на здравеопазването. “, сподели проф. Веселка Дулева, шеф на отдел „ Храни и хранене ” в НЦОЗА и Национален съветник по хранене и диететика към Министерство на здравеопазването.

Ключов фактор за следене на осъществяването на уговорките е въвеждането на единна и стандартизирана система за мониторинг, която да обгръща всички браншове от хранително-вкусовата индустрия. В момента на Европейско равнище се работи по основаване на методология за мониториране. В взаимните дейности, от които част са и НЦОЗА и Министерство на здравеопазването, е създаден отдел за мониторинг, който е апробиран в две държави-членки, като България е планувана за следващата година.

За Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България

Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България показва огромна част от новаторската и динамична безалкохолна промишленост, ползите на компании, производители на питиета, на снабдители на опаковки, първични материали, материали, машини и уреди. Учредена през 1996 година, АПБНБ е дълготраен член на европейските браншови структури на бутилировачите на вода (NMWE), на производителите на безалкохолни питиета (UNESDA) и на производителите на сокове и нектари (AIJN).

Основна цел е поддържането на корав ангажимент за обезпечаване представителството на ползите на промишлеността в консултациите, провеждани с националните и други органи и институции (вкл. европейски и международни). Работи се интензивно и за прогресиращото развиване на продуктовите категории и за повишение на познанието и разбирането измежду обществото за безвредната им консумация.

Определени от Работната група по хранене и физическа интензивност към Европейски Съюз като предпочитани групи храни за реформулиране във връзка с наличието на добавени захари, са: Подсладени млечни артикули и подсладени имитиращи млечни продукти; подсладени със захар безалкохолни напитки; зърнени закуски; кейкове и бисквити, сладкарски и захарни изделия; подготвени за консумация храни (вкл. сухи супи, картофено пюре, оризови миксове), солени снаксове, самун и хлебни произведения, сосове (вкл. кетчуп); други десерти, сладолед и топинги; консервирани плодове и зеленчуци; храни в учебно заведение, кетъринг –
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР