Да възстановим влиянието на България сред водещите слависти по света,

...
Да възстановим влиянието на България сред водещите слависти по света,
Коментари Харесай

Йотова на Деня на Светите братя: Да върнем влиянието си като световно средище на славистиката

Да възстановим въздействието на България измежду водещите слависти по света, да върнем заслуженото ѝ място като средище за развиването на славистиката. България е люлката, която сътвори цяла нова цивилизация – славянската, и би трябвало да се знае, че популяризира към останалия славянски свят знание, просвета и нематериалност, които и до през днешния ден предопределят развиването на Европа. За това прикани вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването в Атина на Международния теоретичен конгрес „ Пътят на светлината " в деня, в който православната черква уважава Светите равноапостолни братя Кирил и Методий. Форумът, който се организира под патронажа на вицепрезидента, е част от програмата за отбелязването на 20-годишнината на Българското неделно учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий ", оповестиха от прессекретариата на президентството.

 

В приветствието си Йотова благодари на учените и учителите в българските неделни учебни заведения, че популяризират знанието за духовната империя България. „ Както написа Паисий в своята „ История славянобългарска ", българите по-рано от всички славянски нации почнали да четат на своя език ", напомни вицепрезидентът.

 

„ Епохалното дело на Светите братя Кирил и Методий беше продължено от техните възпитаници, само че тяхната задача не завърши в Централна Европа. Преди повече от 11 века в българските земи се родиха свещени букви и книжовни школи, които разпространиха четмо, писмо, просвета и нематериалност по целия славянски свят. Спасено от княз Борис, славянското слово беше публикувано с българските букви и на Изток, и на Запад, и сложи началото на нова словесност, просвета, нематериалност, утвърди православието ", съобщи Илияна Йотова. Вицепрезидентът акцентира борбата, която се води за Кирило-Методиевото завещание.

 

„ Трябва да се знае и разчитаме доста на вас, учените, преподавателите, да разказвате, да потвърждавате, че задачата на Светите братя Кирил и Методий и техните възпитаници откри избавление в тогавашната българска страна с помощта на далновидни български владетели. Родиха се авторитетните Преславска и Охридска книжовна школа ", уточни Йотова. Вицепрезидентът беше безапелационна, че историята на писмеността, която българите дадоха на славянския свят, не трябва да е обгърната от незнание, да завива в лъжепатриотарство, да доближава краен шовинизъм.

 

Като най-хубавия проводник измежду българските деца в чужбина на българското познание, на българщината и приноса на България в международното културно завещание Йотова дефинира българските неделни учебни заведения. „ С вашата активност в софтуерния 21 век продължавате да пишете вечността, с най-силното оръжие – духовността и словото. Учите българските деца, които се раждат в чужбина, да познават своя корен, да отстояват своята еднаквост, да пазят българския език ", обърна се тя към преподавателите в български неделни учебни заведения зад граница.

 

Вицепрезидентът сложи въпроса за фрапантно намаляващите лекторати по български език и просвета в непознати университети – от 200 преди 20-ина години, през днешния ден са към 40. Тя прикани за общите старания на българската страна да бъдат възвърнати тези изгубени позиции.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР