Шест от незаконно построените къщи в ромската махала във Войводиново

...
Шест от незаконно построените къщи в ромската махала във Войводиново
Коментари Харесай

6 от къщите във Войводиново са разрушени, събарянето продължава

Шест от нелегално издигнатите къщи в ромската махала във Войводиново са били съборени през вчерашния ден. Днес разрушаването на останалите ще продължи, заяви кметът на селото Димитър Тасев пред БНР.
 Съдът остави в ареста ромите, пребили командоса във Войводиново  Младежи пребиха боен от спецчастите с три задачи в Ирак и Афганистан
" Възможност за връщане няма. Беше им дадена опция преди 7-8 години, имаше оповестени общински парцели, които можеха да застроят и да си обезпечат естествен метод на живот ", съобщи той.

Решението за събарянето бе взето като продължение на напрежението, зародило след побоя над командоса Валентин Димов точно на Богоявление от двама роми, които изскочили на пътя пред колата на връщащия се към дома от ритуала по мятане на кръста командос. Той им направил забележка, след което го нападнали с юмруци и ритници в главата.

33-годишният мъж претърпя интервенция и е в болница.

Извършителите са в ареста.

Жителите на селото започнаха митинги, които не престават всяка вечер до през днешния ден. Кметът Тасев разгласи, че всички къщи в махалата са противозаконни и стартира събарянето им. Той съобщи още, че ромите " не знаят какво е налог, какво е ток да се заплати, вода " и че хората " с право недоволстват ".

Министърът на защитата Красимир Каракачанов отиде на място и съобщи във връзка ромите: „ Парадоксалното е, че ромите в България станаха извънредно нагли към този момент. Преди няколко дни набиха служител на реда, преди два дни бият боен. Това не може да продължава повече и търпимостта на българското общество се изчерпа ”.

Заради изявлението си той бе даден на Комисията по дискриминация.

Антиромската изразителност продължи. „ Държавата би трябвало да приложи редица ограничения, в това число и принуда, с цел да се разрешат проблемите с ромите ”. Това съобщи общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера.

Ромите избягаха от селото. Къщите, които сега се събарят, са празни от дни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР