Шест месеца след войната в Украйна, най-санкционираната страна в света

...
Шест месеца след войната в Украйна, най-санкционираната страна в света
Коментари Харесай

Доколко е устойчива руската икономика?

Шест месеца след войната в Украйна, най-санкционираната страна в света - Русия, като че ли към момента сполучливо съумява да сърфира в приливната вълна от западни наказания, ориентирани към потапяне на нейната стопанска система.

Такъв е казусът най-малко към този момент, като се чака цялостното влияние на глобите и техните " движещи се цели " да бъде усетено от Москва през идващите месеци, написа Daily Sabah. Засега обаче мнозина си задават този въпрос: до каква степен е устойчива в действителност съветската стопанска система?

Ето малко обстоятелства. Руската централна банка предвижда свиването на съветската стопанска система да е сред 4%-6% през 2022 година, което е разлика от предвоенната й прогноза за 3%. Цифрата обаче е доста по-добра спрямо прогнозата за стесняване от 8%-10% тази година.

Огромното понижение на лихвените проценти на централната банка е различен явен знак, че рецесията се чака да бъде доста по-плитка от досегашните опасения.

Русия понижи главния си лихвен % със 150 базисни пункта до 8%, много над пазарните прогнози за понижение от 50 базисни пункта, тласкайки лихвените проценти под равнището отпреди войната, с цел да подтиква вътрешното търсене.

Икономически спад

" Постъпващите данни демонстрират, че икономическият спад ще бъде по-продължителен във времето, само че евентуално не доста бездънен ", съобщи пред кореспонденти в Москва Елвира Набулина - шеф на Руската централна банка.

Банката чака стопанската система в страната да се върне към напредък до 2024 година. През юни годишната инфлация в Русия понижа до 15,9% - от 17,1% през май, наподобява в сходство с последната оценка на централната банка за годишен ритъм на инфлация от 12%-15% през 2022 година - проверка надолу по отношение на прогнозата от април за 18%- 23%.

Икономиката явно е подкрепена от фискални тласъци и растящата цена на газа и петрола, което й оказа помощ да устои на въздействието на глобите. Русия осъществя голям остатък по настоящата сметка заради възбраните за импорт, ускорявайки дедоларизацията на нейната стопанска система и стимулирайки повишаването на рублата.

Индексът на потребителското доверие обаче се срина с 31% през второто тримесечие на годината и това е най-ниската точка от 2014 година.

Руският авто бранш също понесе огромен удар от възбраната за импорт, като продажбите на нови коли се намалиха с 82% на годишна база до 27 761 единици бройки юни.

" Не е покрай колапс "

Докато глобите несъмнено навредиха на съветската стопанска система, вредите очевидно не са задоволително съществени, с цел да обмисли Москва отдръпването на войските си от Украйна, камо ли пък да се тревожи за вероятен стопански колапс, счита Керим Джан Кавакли - учен от университета Бокони в Италия.

" Не имам вяра, че съветската стопанска система е покрай колапс ", съобщи той той пред Anadolu Agency.

Според специалистът Русия продължава да печели пари от интернационална търговия, защото огромни стопански системи като Китай, Индия и Саудитска Арабия не се причислиха към натиска на Запада посредством наказания.

" Русия е в положение да откри нови купувачи за своя петрол и газ и покачването на цените на петрола й оказа помощ в допълнение. Руската федерация продължава да печели пари от търговията ", акцентира ученият.

Въпреки това, доста макроикономисти и политически анализатори имат вяра, че западните наказания може да имат по-голямо влияние в средносрочен и дълготраен проект, защото Русия е изключена от световните индустриални вериги и се оказва неспособна да доставя високотехнологични артикули от други страни.

Това значи, че в бъдеще съветски компании като " Газпром " може да се сблъскат с компликации при подмяната на своите машини или производството на високотехнологични артикули. Друг фактор е, че сигурно се задават още наказания против Москва.

Германия - един от най-големите купувачи на съветски въглища, се ангажира да приключи вноса им до 1 август. Ще приключи и вноса на съветски нефт до 31 декември.

Заедно с Англия, Европейският съюз би трябвало последователно да спре да купува съветски нефт, внасян по море, до края на 2022 година.

Миналия месец страните от Г-7 оповестиха проекти да забранят вноса на съветско злато - главен експорт, който носи десетки милиарди долари за Москва. Европейски Съюз ще последва образеца. А със своите оценени 331 тона през 2020 година Русия се класира на второ място във връзка с международното произвеждане на злато, което съставлява 9% от общия международен рандеман.

" Икономиката ан Русия претърпя доста вреди и занапред ще страда, само че режимът на Владимир Путин може и да остане на власт, прехвърляйкия икономическата болежка върху елементарните хора ", разяснява Кавакли.

С други думи, в случай че благосъстоянието на елементарните руснаци спадне с 20%, съветският хайлайф, който има по-голямо значение за политическото оцеляване на Путин, може да пострада доста по-малко от тези 20%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР