Шепа мъдрост от духовните послания на йезуитския свещеник и психотерапевт

...
Шепа мъдрост от духовните послания на йезуитския свещеник и психотерапевт
Коментари Харесай

Повечето хора живеят заспали… ♥ Антъни де МЕЛО

Шепа мъдрост от духовните послания на йезуитския духовник и психотерапевт Антъни де Мело (1931–1987) и книгата му „ Осъзнаване “ (ИК „ Бард “), която ни приканва да се пробудим във всеки един аспект на нашия живот.

Пробуждането 

Духовното извисяване изисква събуждане. Повечето хора са заспали, въпреки да не знаят това. Раждат се заспали, живеят заспали, спят, когато се женят, спят, когато отглеждат децата си, и умират в съня си, без въобще да са се събуждали в миналото. Те не схващат хубостта и очарованието на това, което назоваваме човешко битие. Помислете единствено: всички мистици – католици, християни, нехристияни, без значение какво проповядват, без значение в какво имат вяра, всички са единомислещи за едно – че всичко е наред, всичко е наред. Нищо че хаосът е цялостен – всичко било наред. Какъв абсурд единствено! Но нещастието е в това, че множеството хора не осъзнават, че всичко е наред точно тъй като спят. Спят и сънуват призрачен сън. 

Миналата година чух следната история по една испанска телевизия. 

Веднъж някакъв човек почукал на вратата на стаята на сина си. 

– Хайме – споделил той, – разсъни се! 

Хайме отвърнал: 

– Не ми се става, баща. 

– Ставай, би трябвало да тръгваш за учебно заведение – извикал бащата. 

Хайме дал отговор: 

– Не ми се върви на учебно заведение. 

– Защо? – попитал бащата. 

– По три аргументи – споделил Хайме. – Първо, тъй като е страшна скука; второ, децата ме тормозят; и трето, ненавиждам учебното заведение. 

Тогава бащата рекъл: 

– Аз пък ще ти посоча три аргументи, заради които би трябвало да вървиш на учебно заведение. Първо, тъй като това е твой дълг; второ, тъй като си на 45 години; и трето, тъй като ти си шефът.

Събуди се, разсъни се! Вече не си дете. Голям си към този момент, стига си спал. Събуди се! Стига си си играл с твоите детски играчки. 

Повечето хора настояват, че желаят да излязат от детската градина, само че не им вярвайте. Не им вярвайте! Те единствено желаят от вас да им поправяте счупените играчки. „ Върни ми дамата! Върни ми работата! Върни ми парите! Върнете ми репутацията, триумфа. “ Ето, това желаят те – желаят някой да им смени играчките. Нищо друго. И най-хубавият психолог ще ви каже същото – че хората в действителност не желаят да се излекуват. Те търсят единствено облекчение, тъй като лекуването е мъчително. 

Пробуждането е неприятна работа. Когато сме в леглото, ни е хубаво и комфортно. А когато ни разсънват, се сърдим. Ето за какво мъдрецът не се пробва да разсъни никого. Иска ми се и аз да бъда умен и да не върша никакви опити да ви разсънвам, в случай че сте заспали. Това не е моя работа, макар че от време на време ще ви споделям: „ Събудете се! “. Моята работа е да си правя моите неща, да си пея моята ария. Ако от това има изгода за вас – добре, в случай че ли не – тъпо. Арабите споделят: „ Дъждът е еднакъв на всички места, само че в блатото от него порастват бодили, а в градината – цветя “.

Из: „ Осъзнаване “, Антъни де Мело, ИК „ Бард “, 2013 година
Илюстрация: DALL-E

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР