Шехбаз Шариф, който се очаква да стане новият министър-председател на

...
Шехбаз Шариф, който се очаква да стане новият министър-председател на
Коментари Харесай

Братът на Наваз Шариф - Шехбаз, поема властта в Пакистан

Шехбаз Шариф, който се чака да стане новият министър-председател на Пакистан в понеделник, откакто оглави опозиционния алианс, свалил Имран Хан, е админ с твърда ръка и податливост да цитира революционна лирика.

Шариф е по-малкият брат на трикратния министър-председател Наваз Шариф, който бе уволнен и след това хвърлен в пандиза по обвинявания в корупция през 2017 година, а сега е във Англия, откакто две години по-късно е освободен от пандиза за лекуване.

Шехбаз Шариф, самичък по себе си е умел политик, написа Агенция Франс Прес. Години наред е служил като основен министър на провинция Пенджаб, център на властта на семейство Шариф, а също и като президент на Пакистанската мюсюлманска лига-N (PML-N).

70-годишният мъж, който като юноша наследява фамилния бизнес със стомана, за първи път е определен на длъжността през 1988 година

През идващите години, като основен министър, той управлява поредност от огромни инфраструктурни планове, в това число първата автобусна линия на метрото в Пакистан.

Съобщава се, че чиновниците са били под непрекъснато напрежение, защото работохолика Шариф имал навика да посещава и инспектира изненадващо държавни служби, облечен в желания от него сафари костюм и шапка.

Но критиците споделят, че той е направил малко за решение на главните проблеми на провинцията, в това число нуждата от промени в държавната работа, опазването на здравето и земеделието, а вместо това се е фокусирал върху планове за привличане на гласове, като да вземем за пример раздаването на преносими компютри на студенти или предложение на субсидирани таксита на безработните.

Името на Шариф също се свързва с подкупи и корупция - обвинявания, които съгласно поддръжниците му са политическо възмездие на Имран Хан.

През декември 2019 година Националното бюро за отчетност наложи запор на близо двадесет парцела, принадлежащи на Шариф и сина му Хамза, като ги упрекна в пране на пари.

Той бе задържан и арестуван през септември 2020 година, само че освободен към шест месеца по-късно.

За разлика от по-големия си брат, чиито връзки с мощната войска на страната и съперниците му бяха обтегнати, Шариф се счита за по-гъвкав политик, кадърен да прави взаимни отстъпки, даже с враговете си.

Армията на Пакистан е най-мощната институция в страната и управлявала нацията съвсем през половината от нейната история. Тя дърпа конците, даже когато в действителност не е на власт.

„ Винаги съм оставал мощен последовател на ефикасната съгласуваност сред Исламабад и Равалпинди “, сподели Шариф, имайки поради административната столица и близкия боен щаб.

Шариф остава известен, макар злокобните заглавия на таблоидите за голям брой бракове и портфолио от парцели, което включва първокласни жилища в Лондон и Дубай.

Настоящият му брак с писателката Техмина Дурани значително постави завършек на клюките.

На Дурани, феминистка, чиято книга „ Моят средновековен лорд “ завоюва интернационално самопризнание, също се приписва заслугата за възстановяване на уважението и отношението на Шариф към дамите.

Тежки стопански провокации и проблеми в региона на сигурността чакат Шариф, защото той наследява стопанска система в застоялост и ескалиращо принуждение от страна на пакистанските талибани и сепаратистите от Белуджистан. / БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР