Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви пред журналисти в

...
Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви пред журналисти в
Коментари Харесай

Менда Стоянова се заяде с БСП заради еврозоната, социалистите искат гаранции за лева

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова съобщи пред публицисти в коридорите на Народното събрание, че е очаквала Българска социалистическа партия да отбрани позицията си против предлагането й във валутния закон, което касае влизането ни в чакалнята на еврозоната.
" Явно са решили, че не е мощна позицията им и не могат да я защитят, по тази причина и нямаше спор, посочи тя. " Тяхната мантра беше, че това е едно предложение, което е импортирано на мрачно за да мине тихомълком. Аз желая да попитам кое му беше тъмното?
Това предложение беше импортирано публично, заставам на уеб страницата, всички вие го коментирахте. Гледахме в комисия, на комисия имаше купища камери, имаше Неправителствени организации, имаше спор по тематиката. Ето през днешния ден в зала също го гледаме публично и както виждате, няма и отпор против това предложение и то стана факт “, сподели Стоянова.
Стоянова уточни, че за българския жител нищо няма да се промени след поправките.
„ Курсът лев евро е този, който имаме сега 1.95583. Такъв ще бъде при влизането ни в механизма, подобен ще бъде през целия ни престой на механизма, подобен ще бъде сега, в който, дай Боже, след години приемем и еврото. Българският жител няма да усети по джоба си, или по цените или по каквото и да е било това, което през днешния ден ние гласувахме като трансформира, твърди тя.
Попитана дали решението на Народното събрание за закрепения курс, не опонира на това, което през днешния ден бе признато курсът да предстои на някаква сделка , Менда Стоянова съобщи: Това, което през днешния ден приехме е цялостна синхронизация на българското законодателство с европейското законодателство, което е едно безусловно условие и причина за завършване на договарянията.
С спомагателното решение на Народното събрание ние споделяме, че подобен диалог може да се води, само че тези, които водят този диалог – министърът на финансите и шефът на Българска народна банка имат явен и безапелационен мандат от Народното събрание какво би трябвало да договорят и какво могат да подпишат.
Социалистът Манол Генов уточни от своя страна, че желае да види каква ще е позицията на държавното управление. " Искаме ясни гаранции, че валутният курс ще се резервира при приемане на еврото.
От пет години развяваме този байряк и повече, че ще влизаме в коридора на „ Еврозоната “, имаше апели от естрада за единство и обединяване. Нека да забележим в последна сметка каква ще е концепцията на ръководещите. Ние сме за успокоение у хората, с цел да не се провокира някаква суматоха и да стартират да си обръщат левовете в евро. Били сме очевидци на тези неща, тъй че по-добре да се пази успокоение и да се изяснява на хората, че няма да има такива катаклизми “, разяснява Манол Генов.
Йордан Цонев от Движение за права и свободи уточни, че днешните промени отваряли пътя на България към Еврозоната. Той е удовлетворен от относителния консенсус по тематиката. Сега нещата стоят добре, уверен е Цонев. За него е обезпечена стабилността на лв.. Напрежението към закрепения курс на лв. към еврото можело да се избегне, съгласно Движение за права и свободи.
Лидерът на " Воля " Веселин Марешки акцентира, че болшинството било поредно в политиката си за влизане в Еврозоната. Това пък се подкрепяло от партията му. Попитан дали днешната му позиция е в несъгласие на декларираното през вчерашния ден желание да инициира референдум, той разясни, че " Воля " не се разгласявали за или срещу. Хората трябвало да кажат какво желаят.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР