Шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов намери пореден

...
Шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов намери пореден
Коментари Харесай

Панов пак нахлу в политиката със случая Миталов

Шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов откри следващ мотив да нападна профилираните органи на правосъдната власт. В случая той  използва политически проблема със арбитър Андон Миталов от Специализирания углавен съд (СНС), на който е неразрешено да влиза в Съединени американски щати поради корупция, с цел да внуши подозрения в смисъла на съществуването на съдилищата въобще, оповестява " Правен свят ".

В свое изказване пред публицисти преди изключителното съвещание на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), до момента в който умерено обясняваше пред камерите, че няма никаква информация за това арбитър Миталов да е направил закононарушение и към момента такава се събира, ръководителят на Върховен касационен съд " тактично " прокара напълно политическата теза за смисъла и съществуването на профилираните органи.

В несъгласие със самия себе си Панов съобщи: " Аз не съм индивидът, който би трябвало да разяснява политическата страна, само че да напомня, че Специализираните съдилища, когато се сътвориха, тяхната съществена цел и функционалности бяха свързани с корупция и проведена престъпност, а първото име е на магистрат от Специализирания съд. Може би е назрял и моментът, в който би трябвало да дискутираме и самото основаване на тези профилирани съдилища, методите, по които бяха основани, методите, по които бяха попълнени съставите ".

В подтекста на безконечния спор за съдийската самостоятелност и върховенството на закона, следващата офанзива на ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов против профилираните съдии и опитите да се подкопае публичното доверие в тях като цяло, са меко казано необясними. Още повече на фона на това, че преди три месеца, тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров сезира Инспектората на Висш съдебен съвет по отношение на арбитър Миталов, само че това не провокира реакцията на ръководителя на Върховен касационен съд.

Поредната офанзива на Панов против профилираните органи ненапълно не е изненадваща, защото точно неговият автограф като ръководител на Върховен касационен съд стоеше и под настояването до Конституционния съд за оповестяването им за изключителни, а част от активността им за противоконституционна. Борбата на Панов и близкия до него политически кръг, отпред с някогашния правосъден министър Христо Иванов, против профилираните съдилища се води още отпреди самото им основаване, а за задачите на тази борба можем единствено да гадаем. Единствените обстоятелства, които са безспорни се съдържат в Решение №6 от 27 март 2018 година на Конституционния съд.

В случая остава отворен въпросът дали ръководителят на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев ще реагира на офанзивата на Лозан Панов против всички профилирани съдии от Специализирания углавен и Апелативния профилиран углавен съд с декларация, изказване или позиция и ще ги отбрани ли от следващите опити за дискредитирането им, както е привикнал да прави в комфортни случаи. Или това е привилегия единствено на съответни, определени магистрати, които споделят политическите възгледи на организацията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР