Шефът на НАСА Джим Брайдънстайн сравни добиването на ресурси на

...
Шефът на НАСА Джим Брайдънстайн сравни добиването на ресурси на
Коментари Харесай

НАСА: Ресурсите на Луната са на този, който ги добива

Шефът на НАСА Джим Брайдънстайн съпостави добиването на запаси на Луната с риболова на риба звук, оповестява уеб сайтът Lenta.ru, базирайки се на РИА Новости. Според него да се копаят запаси на Луната е безусловно легално и добивните действия са регламентирани от Договора за космоса от 1967 година. 
Ако на Земята вие полагате старания и влагате капитал в риболова на риба звук, уловът е ваш, разясни той. Същият е правилото и с потребните изкопаеми на Луната - както с използването на океана. Съединени американски щати ще добиват запаси на Луната, само че това не значи, че спътникът на Земята принадлежи на Съединени американски щати.Джим Брайдънстайн съобщи още, че на Луната би трябвало да бъдат открити правила на държание, които подхождат на американските полезности. Това излиза наяве от речта му в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания (CSIS), прецизира РИА Новости.
" Когато споделям американски полезности, нямам поради единствено това, което е неповторимо за Америка, а това, което е значимо за всички нас - неприкритост в науката " — сподели шефът на НАСА. Според него точно такива правила на държание ще са от изгода за сполучливото интернационално съдействие на Луната.
През март НАСА презентира съглашението Artemis Accords, което разказва интернационалните правила за добива на потребни изкопаеми на Луната. Според новите 10 правилото, посочени в съглашението, се вкарва понятието " безвредни зони " към бъдещите лунни бази. Освен това, НАСА предлага обществен продан на получените научни данни, а също по този начин и регистрационен режим за галактическите апарати на Луната.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР