Шанс за втори изпит на матурата за зрелостниците, ако те

...
Шанс за втори изпит на матурата за зрелостниците, ако те
Коментари Харесай

Горещо от МОН за седмокласниците! Какво им готвят за новата година

Шанс за втори изпит на матурата за зрелостниците, в случай че те желаят да поправят една от оценките си, може да бъде даден и то напълно скоро. Новата оценка обаче няма да бъде вписвана в дипломите им, а в обособен документ, който да се приема за кандидатстване в университет. Това изясни пред бТВ заместник-министърът на образованието Емилия Лазарова.

„ Допълнителен късмет ще има и за седмокласниците – прави се обаче по-сериозно обсъждане по кое време и по какъв начин това да се случи. Ще се опитаме още през новата образователна година това да стане “, уточни още тя.
-->
“От Министерството на образованието и науката предлагаме промени в образователните стратегии, промени в метода на оценяване – оттова стартира концептуалната смяна на образованието. Не става въпрос за разработване на цялостна идея и визия на смяна, такава ще има до края на ноември, само че става въпрос за облекчение на образователната смяна от непотребна терминология, понятия, остарелия понятия ще бъдат сменени с нови. Ще се вкара по-силно потребление на междупредметни връзки, които води до разбъркване на образователен материал в другите класове. Нека не отъждествяваме облекчение с олекотяване “, разяснява Лазарова.

Лазарова даде образец, че работата с мащаб, да вземем за пример, в часовете по география, се предлага да бъде преместена от пети в седми клас. В географията измененията са най-вече.

„ Невинаги са нужни нови учебници при тези промени. В началния стадий измененията не са толкоз огромни, отпадат по няколко понятията, учителите ще се оправят напълно добре. Същото се отнася и за прогимназиалния стадий и за първи гимназиален, където за първи път се прави подобен обзор. Нови учебници няма да се щемпел поради тези промени “, безапелационна беше Лазарова.

Изместването на „ Под игото “ на Иван Вазов от десети в девети клас е поради прекомерно доста творби, които са заложени при по-големите възпитаници.

„ Така се освобождава и малко повече време за малко повече изчерпателност. В 10-и клас има и национално външно оценяване. Даваме им време и чакаме и по-високи резултати “, уточни Лазарова.

Освен в стратегиите промени се плануват и в оценяването.

“Предполагам и че ще постъпят и доста оферти, мнения, с които ние ще се съобразим. Идеята е учениците да имат повече време у дома, с цел да могат да вършат проучвателен задания, да имат повече време за екипно осъществяване, за планови действия. Добре е учителите да дават задания с по-интегрален темперамент ”, разяснява Емилия Лазарова.

„ Вървим към практиката – към проучването и оценяването на уменията, а не прилагане на модела на самостоятелното изпитване с възпроизвеждане на познания “, сподели още тя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР