Шанхайската международна енергийна борса (INE) започна да търгува едномесечни медни

...
Шанхайската международна енергийна борса (INE) започна да търгува едномесечни медни
Коментари Харесай

Шанхай хвърли ръкавица на Лондонското Сити

Шанхайската интернационална енергийна борса (INE) стартира да търгува едномесечни медни фючърси, деноминирани в китайски юани, на 19 ноември. Контрактите са за доставка на метала в хранилища в Китай и са първите артикули, свързани с промишлената мед, налични за задгранични вложители, сходно на китайските договори за недопечен нефт, желязна руда и други първични материали, пуснати през последните няколко години.

По този метод Шанхай хвърли ръкавица на Лондонското Сити, което господства търговията на метали. По оценка на анализатори, новите медни контракти имат капацитет да се трансфорат в глобалнен базов ценови показател за суровината и ще оказват помощ на Пекин да усили въздействието си върху цените на пазара, който е витално значим за китайското стопанство.

Доминиращият статус на Китай на покупател на индустриалния метал, употребен за най-различни цели - от жилищни електрически съоръжения до вятърни турбини, е основен мотор за подема на пазара след всеобщите пандемични продажби. Медта скочи до най-високата си за последните две години цена от 7179 щ. $ за звук на Лондонската железна борса (LME) на 16 ноември поради мощното търсене - следващото доказателство за възобновяване на втората по величина международна стопанска система от шока на болестта. Ден по-късно (на 17 ноември) металът завърши борсовата си търговия на 7092.8 $ за звук.

Китайските парични стратези поставят старания да лимитират отрицателното въздействие на низходящите пазарни обрати в световен проект.

Шанхайската борса пусна преди две години първите си интернационалните договори за недопечен нефт и по този метод реализира отколешната упоритост на регулаторите "да ускоряват последователно китайското въздействие върху цените на интернационалните пазари ".

Петролното пазарище мина през първия си стрес тест през април, когато ценовата война и коронавирусът смъкнаха цените на американския недопечен нефт от вид WTI под нулата за първи път в историята. Китайските договори обаче резервираха котировката си в региона на 30 $ за барел - награда, която докара до напор на доставки в Китай, тъй като търговците се възползваха от опцията да съхраняват черното злато посредством борсата. В рамките на седмица количествата нефт в хранилищата на Шанхайската борса се удвоиха.

Медните договори биха оказали още по-голямо въздействие върху световните пазари, тъй като Китай е най-едрият консуматор на индустриалния метал и купува над 50% от доставените количества. Някои специалисти от бранша даже считат, че Шанхайското пазарище може да заплаши ролята на LME като световен център за установяване на медните котировки.

Китай и до момента имаше медни договори, регистрирани на Шанхайската борса за фючърси, само че, с цел да ги употребяват, чужденците трябваше да основават местни компании. Докато договорите на INE ще разрешат на задграничните играчи пряк достъп и към цените им няма да се прибавя Данък добавена стойност, което ще ги приближи до интернационалните. Металът ще се натрупва в специфични хранилища, които са отвън територита на митниците, което го освобождава от вносни мита и такси. И защото Лондонската железна борса, която е благосъстоятелност на Хонконгската Hong Kong Exchanges and Clearing, няма хранилища в континентален Китай, контрактите на INE ще станат привлекателната опция.

Колин Хамилтън - анализатор в BMO Capital Мarkets - счита, че тези контракти имат "горям късмет за извънреден триумф ", като се има поради, че над 70% от потреблението на мед е на територията на Азия.

LME отхвърли да разяснява бизнеса на други тържища и увери, че приветства "всички начинания, които биха нараснали комерсиалните потоци и които ще обезпечат повече арбитражни благоприятни условия за пазарните участници ".

Анализаторът на метали Ричард Фу пък счита, че новите медни фючърси ще уласнят локалните търговци да застраховат експозициите си в задгранична валута в личната си парична единица и ще оказват помощ да Пекин да разшири потреблението на юана зад граница.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР