Сгушено в Родопите се намира китното градче Доспат. Прочуто е

...
Сгушено в Родопите се намира китното градче Доспат. Прочуто е
Коментари Харесай

Райско кътче! Кой е най-високият град в България

Сгушено в Родопите се намира китното градче Доспат. Прочуто е с красивата си природа, живописния язовир Доспат и многочислени забележителности. Градът е прочут и като най-високият град в България, който се издига на 1358 метра надморска височина. Днес във високопланинското градче живеят 2300 души.

 Назад във времето
-->
 Градът поражда като значима стратегическа средновековна цитадела през 13-ти век. Крепостта е издигната от диктатор Алексий Слав - роднина на Асеневци. Деспот Слав постоянно отсяда тук, до момента в който пътува до главните резиденции в Мелник и Асеновата цитадела. Предполага се, че точно той дава името на град Доспат. На остарял родопски акцент “Дос ” значи “приятел ”, т.е. “доспат ” значи “приятел на път ”. Дълги години горите към града се назовават Славиеви гори, евентуално още веднъж от името на диктатор Слав.

През разцвета на България по време на цар Иван Асен ІІ, Доспатският край също разцъфтява. Оттук търговците на Дубровник изкупуват наедрял рогат добитък. През османското настъпление, като независим средновековен държател в този край се укрепява Крали Марко. И до през днешния ден е непокътната част от неговата цитадела, до която се стига мъчно и се назовава “Крали Марковата бърчина ”. 

Красива природа

“Швейцария на Балканите ” - по този начин постоянно гостите назовават Доспат. Градът впечатлява с величествени гори и извънредно чист въздух. Още с влизането в града, посетителите остават без мирис от превъзходната панорама. Навсякъде към вас ще видите вековни гори от смърч и бял бор, а въздухът е кондензиран с мирис на смола.  Релефът е планински, мощно кръстосан. Климатичните условия са типични за континентално-средиземноморската област - късна пролет, ветровито лято и топла есен. В резултат на беломорското въздействие то течението на река Доспат, климатът е мек, а растителността - обилна и богата на типове. От високите баири на града се виждат даже гръцки върхове. На запад е Дъбрашкият хълм, на северозапад - Велийшкият дял. 

 Язовирът

Разбира се, най-вече туристи идват в този край поради язовира. Язовир Доспат е вторият по величина в страната по размер. Дълъг е 18 км и е необятен 1 км. Построен е през 1967 година и е прочут като “елмазеното око на Западните Родопи ”. По североизточния му бряг минава изящен път сред градовете Сърница и Доспат. Язовирът е издигнат на река Доспат, която пресича областите Пазарджик, Смолян и Благоевград и минава в Гърция, където е ляв приток на река Места.

Язовир Доспат е измежду обичаните места за лов на риба, в него може да се улови шаран, пъстърва, кефал, костур, червеноперка и каракуда. Многобройни са туристическите атракции край язовира - лодки за разходка, лов на риба, кътчета за отдих. Край крайбрежията на язовира се откриват приказни гледки. Язовир Доспат е прочут и като язовира с най-голямото рибно стопанство в страната.

Посетителите могат да спрат на кътчето за отдих “Чардак ”, да се разходят до местността “Събора ”, където всяка втора половина на месец август се организира Съборът на Чешмарите. Тук се намират две от емблематичните ансамблови чешми - вътрешната в местността “Събора ” е издигната по самодейност на народен съвет и под егидата на “Екофорум за мир ” към Организация на обединените нации, а втората чешма на пътя е Рибарска среща край язовир Доспат. Освен тях, в региона има още доста други чешми, в това число и на основния път.

Ако пътувате в тази част на Родопите, пробвайте някои от фамозните месни гозби. Сред най-популярните от тях са:

 * Топчета - зелеви сарми, приготвени от специфичен вид зеле “лана ”, който на цвят наподобява на лозов лист, само че е доста по-вкусен и апетитен от него. Сармите се завиват в млади листа от алабаш.

 * Капама по доспатски - подготвя се от няколко типа месо, зелеви сарми, кисело зеле и манатарки.

* Клин - родопска баница, приготвена от точени кори, ориз, сирене и яйца.

* Пататник - ядене от настъргани картофи, лук, яйца и подправки, което се запича в тиган, като се обръща понякога до приемането на хрупкава коричка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР