Северният поток лава, който излиза от единия от кратерите на

...
Северният поток лава, който излиза от единия от кратерите на
Коментари Харесай

Бедствие! Лавата на вулкана Кумбре Виеха достигна старата градска част на Ла Лагуна

Северният поток лава, който излиза от единия от кратерите на вулкана Кумбре Виеха на канарския остров Ла Палма е достигнал тази заран остарялата градска част на квартал " Ла Лагуна " в Лос Лианос де Аридане. Очаква се провалите да са огромни, защото това е най-гъсто обитаемата част на града.

В историческия център на града се намират остаряла черква, учебно заведение, аптека и доста къщи, чийто поданици бяха евакуирани още предходната седмица. Под опасност е и една бензиностанция - с източено авансово гориво.

Друг поток лава към този момент е достигнал на 30 метра от океана. Властите са подготвили жителите на близките квартали за идно генериране на нездравословни газове. Учените следят и четвъртия кратер на вулкана, който се отвори в петък предходната седмица. Досега от него излизаше единствено пушек и пепел, само че от тази сряда към този момент се изхвърля лава.

Засегнати са повече от 800 хектара земя и са унищожени над 1 959 здания. За последните 24 часа са регистрирани 71 трусове, най-силното от които 4.8 по скалата на Рихтер. То е усетено на целия остров Ла Палма и на прилежащите острови Тенерифе и Ла Гомера.

И осемте летища на Канарските острови действат, само че рекомендацията е да се следи непрекъснато за анулирани полети.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР