Северните елени на норвежкия архипелаг Свалбард са станали по-малки и

...
Северните елени на норвежкия архипелаг Свалбард са станали по-малки и
Коментари Харесай

Северните елени се смаляват заради климатичните промени

Северните елени на норвежкия архипелаг Свалбард са станали по-малки и по-леки. Те еволюират поради климатичните промени, оповестява Британското екологично общество.

За 16 година тежестта на възрастните елени е намаляло с 12%, от 55 кг на родените през 1994, до малко над 48 кг на елените, родени през 2010 година, се споделя в отчет на организацията.

Изследването е направено от учени от Института Джемс Хътън в Шотландия, Норвежкия институт за естествени науки и норвежкия Университет за естествени науки.

Всяка година от 1994 година те наблюдават размерите и тежестта на елените на архипелага, ситуиран покрай Северния полюс. Учените залавят животните на над 10 месеца, маркират ги и ги премерват. Още един път повтарят процедурата с всяко потомство възрастни животни.

Елените са почнали да еволюират поради по-топлите зими, в които падат повече дъждове. Валежите заледяват заснежените  територии и пречат на пашата. Животните гладуват, губят дребните си или раждат доста по-дребно потомство, разясняват учените.

В същото време популацията не е намаляла, а даже през последните 20 година се е удвоила. Повече на брой животни значи нужда от повече храна – втората причина за понижаване на междинното тегло на елените от популацията.

През ноември друго проучване предизвести, че ледените дъждове заплашват съществуването на елените в Сибир, лишавайки ги от храна.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР