Сертификат „Инвеститор „Клас А” получи поредния нов предприемач, дошъл в

...
Сертификат „Инвеститор „Клас А” получи поредния нов предприемач, дошъл в
Коментари Харесай

„Балкан Агрикалчарал” получи сертификат „Инвеститор „Клас А”

Сертификат „ Инвеститор „ Клас А” получи следващия нов бизнесмен, пристигнал в Тракия икономическа зона (ТИЗ ). Министърът на стопанската система Лъчезар Борисов връчи документа на компания „ Балкан Агрикалчарал”, като разгласи, че се пристъпва към основаване на въглеродно неутрални индустриални паркове.

„ Искам да отбележа, че без значение от рецесията се намираме в неповторим интервал – единствено сертифицираните планове от началото на годината по Закона за поощряване на вложенията са за 700 милиона лв., а оценките, които Българска народна банка дава като финансови данни за потока на директните непознати вложения за първите 7 месеца са 1 милиард и 400 милиона евро, което е растеж от 53.4 % на годишна база “, заяви министър Борисов.

Той акцентира, че с помощта на документа за вложител „ Клас А”, даден на „ Балкан Агрикалчарал” Община Марица ще получи 1 милион лв. от страната за довеждаща инфраструктура до завода на компанията. Същата сума ще получи и Община Пловдив, поради издадения документ за вложител „ Клас А” на компания „ БТЛ индъстрийз “.

Изпълнителният шеф на „ БТЛ индъстрийз “ Георги Петков показа че е разисквана концепция за основаване в зоната на лаборатория за упълномощени действия по изпитвания на тестови мостри и калибриране на механически средства . Сега, да вземем за пример, компания купува машина, която в даден интервал би трябвало да се тества. Компанията е принудена да изпрати тази машина някъде в Европа, в Съединени американски щати, в Канада и за седмици да спре производството или да купи авариен апарат, който обаче използва няколко пъти в годината. Калибрирането на място в Пловдив ще реши този голям проблем, уверен е Георги Петков. Очакванията са бизнесът да заключи какво е потребно за него, с цел да може тази лаборатория да стартира работа в най-скоро време.

Днес бе показан план „ Достъп до софтуерно съвременна просветителна среда “ /ДТМОС/ за възпитаници от няколко гимназии. Инициативата се реализира от екипа на „ Тракия ЕДУ “ към Тракия икономическа зона при финансова поддръжка на Фондация „ Америка за България “. Министър Борисов благодари на президента на Фондацията Нанси Шилър за партньорството по плана, който е от изгода и за учениците, и за бизнеса. „ Днес минаваме на друго равнище на развиване на индустриалните зони – сътворяваме тяхната действителна връзка с образованието, тъй като без човешкия капитал не може да се върви напред “, съобщи Борисов при откриването на форума.

„ Преди 4 години се срещнах с инж. Пламен Панчев, основателят на Тракия икономическа зона, и се възхитих на неговия взор в бъдещето, на неговата визия за бизнеса и на посветеността му на образованието. Самият факт, че ни е събрал тук дружно демонстрира, че продължава да работи в тази тенденция. Много окуражаващо е човек да види какво може да направи взаимното изпитание “, сподели госпожа Шилър.

Първоначално планът ДТМОС ще обхване 60 възпитаници от 11-ти и 12-ти клас на 4-ри професионални гимназии – ОУ Св. Св. Кирил и Методий – с. Калековец, ПГ по селско стопанство - с. Белозем, Професионална гимназия по машиностроене – гр. Пловдив и ПГ по хранителни технологии и техника – гр. Пловдив. „ Целта е образование в модерна материално-техническа база с преподаване на нужните за промишлеността познания и умения “, обясни инж. Пламен Панчев. Това ще улесни реализацията на младежите в индустриалните предприятия в специалности като машинен механик, машинен оператор, машинен механик, електротехник, мехатроника. Практическите занятия, които ще стартират в края на октомври, ще се водят в Центъра за професионално образование „ Тракия “, който е разположен в зона Раковски, част от ТИЗ. Центърът е оборудван с последната дума на техниката в образованията, на процедура занятията са с индустриална техника от водещи международни компании като SMC, ABB, Schneider Electric, Милара Интернешънъл и други Част от практиките ще са в заводите в ТИЗ, компаниите ще се включат и със свои лектори, обучителните стратегии са направени от преподаватели от Университета по хранителни технологии.

Иванка Киркова, шеф на Регионалното ръководство на образованието в Пловдив акцентира, че събралите се през днешния ден кметове, представители на бизнеса и учебните заведения с изключение на сътрудници са и съидейници, които действително развиват професионалното обучение в директна връзка с компаниите. Тя също насочи признателност към Фондация „ Америка за България “ за финансовата поддръжка за плана.

„ Тракия икономическа зона се трансформира в институция, която показва България на открито, показва ни пред интернационалните вложители. ТИЗ и нейният мениджмънт са част от екипа на министерството на стопанската система “,посочи министър Борисов. Той добави: „ Имаме и други хрумвания с инж. Панчев, които слагат развиването на индустриалните зони на ново равнище. Ще работим за Зелената договорка, за въглеродно неутрални индустриални паркове , като предвиждаме в зона Раковски, част от ТИЗ, да се построи фотоволтаичен парк, тъй че фирмите, които са тук да бъдат „ зелени “. Тази концепция се надяваме да се придвижи и към други индустриални центрове “.

В днешното показване на плана „ Достъп до софтуерно съвременна просветителна среда “ и разискванията взеха присъединяване и Евелина Апостолова, заместител регионален шеф на област Пловдив, Павел Гуджеров - кмет на Община Раковски, Димитър Иванов - кмет на Община Марица, Мария Белчева – кмет на Община Куклен, шефове на професионални гимназии и представители на компании от Тракия икономическа зона.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР