Серията ThinkBook на Lenovo се състои от модели за частни

...
Серията ThinkBook на Lenovo се състои от модели за частни
Коментари Харесай

Lenovo ThinkBook 16 G6 – чудесно и достъпно решение за работа

Серията ThinkBook на Lenovo се състои от модели за частни клиенти (IdeaPad, Yoga) и модели за бизнес приложимост. Това прави ThinkBook изключително забавни за частни консуматори, да вземем за пример такива работещи от вкъщи, както и за по-малки компании.

През последната седмица  тествахме настоящия 16-инчов модел, ThinkBook 16 G6, който може да се откри за към 1500 лева в другите си модификации и разполага с до 13-то потомство Intel Core i7 с Intel Evo и графика Intel Iris Xe, както и други модификации с AMD. Моделът, на който стопираме вниманието си има до 64GB DDR5 (5200 MHz) RAM, до 1TB + 1TB M.2 PCIe 4-то потомство SSD. Без да свети изключително с нещо, това е една от тези чудесни машини, които бихме купили на чиновниците си, или за себе си, в случай че желаеме нещо с рационална цена, което дани прави вярна работа. Но ето всичко по реда си.

Корпус и съгласуваност

Сребристият корпус на преносимия компютър наподобява ужасно, а алуминиевият му похлупак има два разнообразни сиви тона в композиция с огромен надпис „ ThinkPad “. Тази цветова скица продължава и върху главния модул (който е направен от пластмаса) и единствено по-тъмната клавиатура и черните рамки оферират някакъв противоположен цвят. Като цяло ThinkBook не притегля доста следи от пръстови отпечатъци. Теглото му от 1,7 кг е отлично и прави машината доста комфортна.

Моделът дава отговор на стандарта MIL-STD 810H на Министерството на защитата на Съединени американски щати. Тествам е по 26 процедури, с цел да се подсигурява работата му в рискови условия. Тези проби обгръщат сурови променливи като арктическата пустиня и пустинните прашни стихии, в това число температура, налягане, мокрота, трептения и други

Качеството на направата му е положително и не забелязахме скърцащи шумове. Пантите са ситуирани добре и разрешават оптимален ъгъл на отваряне от 180 градуса. Възможностите му за поддръжка са положителни с помощта на двата SO DIMM слота и един M.2-2280 слот, а също така WLAN модулът може да бъде изключен.

ThinkBook има USB-C и USB-A портове, което значи, че няма да имате потребност от адаптери при ежедневна приложимост. За страдание не разполага с USB 4.0, само че има HDMI 2.1 излаз. Четецът на SD карти приема пълноценни SD карти, а скоростта му на трансфер от 80-90 MB/s е прилична. WLAN модулът (MediaTek MT7921) поддържа Bluetooth 5.1 и WLAN 6, само че оптималната му скорост е лимитирана до 1200 MBit/s, както сподели нашият WLAN тест. Това не води до никакви ограничавания при ежедневна приложимост. Уеб камерата с резолюция 1080p на преносимия компютър прави своята работа и прави прилични фотоси при добра осветеност.

Клавиатура и тъчпад

Наред с елегантния външен тип и чувство на алуминиевото шаси в цвят Arctic Grey, преносимият компютър ThinkBook 16 Gen 6 се отличава с усъвършенствана ергономична клавиатура с нов дизайн. Клавишите са по-големи от предходните генерации и включват вдлъбнато капаче, което се извива към върховете на пръстите ви – също така клавишите са направени от 50% рециклирана пластмаса, откакто са били използвани. Разширеният тъчпад се усеща безпрепятствено и елементарно. А интелигентният клавиш F9 може да бъде персонализиран, с цел да отваря всяко постоянно употребявано приложение – или да резервира настройката по дифолт, която води непосредствено към страницата ни за услуги.

Lenovo е предоставила на ThinkBook клавиатура със специфична цифрова част – макар че нейните клавиши са малко по-тесни. Писането се усеща прелестно върху клавишите, които имат покачване от 1,5 мм, и даже писането на по-дълги текстове е комфортно, само че нашето тестово устройство не можа да се оправи с по-скъпите ThinkPad или няколко модела Yoga. В тъмна конюнктура на помощ идва бялата подсветка с две настройки на яркостта. Клавишите със стрелки са с прелестен размер и има специфични клавиши за нагоре и надолу. В бутона за включване е интегриран скенер за пръстови отпечатъци.

Като се вземат поради размерите на базовото устройство, кликпадът (120 x 75 мм) би могъл да бъде малко по-голям, само че работи чудесно. Той е прелестен и равен и нашите кликвания бяха разпознати надеждно.

Дисплей – Матов IPS панел

ThinkBook 16 G6 има непрозрачен IPS панел със съответствие на страните 16:10 и разграничителна дарба 1 920 x 1 200 пиксела. Този екран наподобява добре във връзка с ценовия клас на устройството – даже по-ярките повърхности не наподобяват зърнести. Скоростта му на реакция е безпроблемна и не употребява ШИМ.  Lenovo декларира, че яркостта на екрана е 300 cd/m² и това се удостовери при нашите измервания – отбелязахме оптималната стойност 310 cd/m² и междинна 290 cd/m². Стойността на черното му е с ниска стойност от 0,22 cd/m², което води до оптимално контрастно съответствие от над 1400:1 макар междинните стойности на яркостта. Стабилността на ъгъла на видимост на IPS екрана е добра, само че гледането му от горната страна и под дребен ъгъл води до много огромна загуба на контрастност.

Използване на модела

Режимът на зареждане може да се превключва посредством клавишната композиция Fn+Q и можете да избирате сред оптималната продуктивност (48/38 W), интелигентно изстудяване (38/28 W) и режим на икономисване на батерията (9 W). Настройките на TDP се разграничават доста и можете елементарно да употребявате режима на умна продуктивност за елементарни задачи; ние използвахме режима на оптималната продуктивност за следните бенчмаркове и измервания.

Ако желаете да употребявате ThinkBook 16 G6, с цел да играете игри, тогава постоянно ще бъдете лимитирани до минимални или междинни елементи – даже когато стартирате по-стари или по-малко взискателни игри. Допълнителни сравнителни проби на графичния процесор можете да намерите тук.

При ежедневна приложимост единичният вентилатор на преносимия компютър постоянно е изцяло деактивиран и даже късите пикове на натоварване се всмукват без изпитание. Включването на вентилаторите при цялостно натоварване лишава към 30 секунди.

Когато играете игри, можете да очаквате към 32 dB(A), а по време на нашия стрес тест измерихме 41,4 dB(A) в режим на оптималната продуктивност. Това, несъмнено, може да се чуе, само че не провокира дразнещи честоти. Когато използвахме режима на интелигентно изстудяване, измерихме общо 38,8 dB(A), а в режим на икономисване на батерията отбелязахме 28,4 dB(A). Не забелязахме никакви други електрически шумове, идващи от тестовото ни устройство.

Температура

При ежедневна приложимост температурата на повърхността на ThinkBook 16 G6 се покачва единствено с малко, само че при натоварване това се трансформира доста. Лявата половина на преносимия компютър се затопля доста, защото тук е ситуиран охлаждащият блок с единичния вентилатор. При натоварване измерихме до 50 °C в долната част на базовия модул, тъй че в този случай не би трябвало да поставяте устройството върху бедрата си по време на работа.

Зоната към клавиатурата остава малко по-хладна с температури, достигащи най-вече до 40 °C – това е доста по-удобно и като се изключи някои топли пръсти, въобще не лимитира писането. При стрес теста с комбинирано натоварване на CPU/GPU процесорът бързо се балансира на 38 вата и това остава устойчиво.

Консумация на сила

С оптималната консумация в режим на покой от 7,7 W ThinkBook 16 G6 е доста спестовно 16-инчово устройство, само че това, несъмнено, се дължи и на относително слабия му екран. По време на стрес теста измерихме оптималната консумация от 66,6 вата, тъй че беше доближат лимитът на 65-ватовото му зареждане (309 грама). Тъй като обаче потреблението бързо се изравни на 58 вата, това не би трябвало да е сериозен проблем на процедура.

Батерия и зареждане

Lenovo е предоставила на ThinkBook 16 G6 с 45 Wh батерия, само че с помощта на ниската ѝ консумация към момента може да се реализира обичайно време за работа. При 150 cd/m² (което подхожда на 79% от оптималната бляскавост на нашето тестово устройство) видеотестът продължи към 11,5 часа, а WLAN пробата – малко над 10 часа. При цялостна бляскавост на екрана резултатът от теста за WLAN спадна до към 8 часа. Пълното зареждане лишава към 100 минути при включено устройство, при което 60% е налично още веднъж единствено след 30 минути.

В последна сметка

ThinkBook 16 G6 на Lenovo е задоволително огромен преносим компютър за работа от у дома, който разполага с непрозрачен IPS панел без ШИМ. Качеството на картината му е положително, оптималната му бляскавост от 300 cd/m² е задоволителна, и даже на открито потреблението му е прелестно.

Корпусът му също се отличава с изцяло положително качество, а SSD, WLAN и RAM модулите му могат да бъдат подменяни и надграждани. Има доста благоприятни условия за свързване и с изключение на настоящ HDMI излаз, на открито има достъп и до бърз читател на SD карти. Просто би трябвало да се справите без USB 4.0

В модела няма изключително доста акценти, само че и няма огромни недостатъци: Lenovo ThinkBook 16 G6 е добре уравновесен и наличен преносим компютър за работа от у дома, в случай че търсите прилична клавиатура и огромен IPS екран. Производителността му несъмнено е задоволителна за естествени офис задания. Въпреки ниския потенциал на батерията, времето за работа на преносимия компютър в действителност е обичайно.

Характеристики на модела:
Дисплей: 16 “ IPS, до 2.5K Процесор: До 13-то потомство Intel Core i7 с Intel Evo и графика Intel Iris Xe Памет: до 64GB DDR5 (5200 MHz) RAM, до 1TB + 1TB M.2 PCIe 4-то потомство SSD Свързаност: До Wi-Fi 6Е, Bluetooth 5.2, HDMI, 2 x USB 3.2, 2 х USB Type-C 3.2, 3.5 мм жак Други: 2 х 2 високоговорители с Dolby Audio, до FHD камера със затвор за дискретност и с IR ОС: Windows 11 Home/Pro Батерия: Li-ion 45/71Whr с технология за бързо зареждане Rapid Charge Размери: 17.5 x 356 x 253.5 мм, от 1.70 кг

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР