Серия срещи със сенатори, парламентаристи от Европа, дипломати и експерти

...
Серия срещи със сенатори, парламентаристи от Европа, дипломати и експерти
Коментари Харесай

Карадайъ на форума във Вашингтон. Маратон от срещи

Серия срещи със сенатори, парламентаристи от Европа, дипломати и специалисти по сигурност организира във Вашингтон водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. По време на диалозите беше разисквана евроатлантическата взаимност в подтекста на сигурността в Черноморския район и на Балканите на фона на последствията от съветската военна експанзия в Украйна, заяви пресцентърът на Движение за права и свободи.


-->
Карадайъ взе участие в Интерпарламентарния конгрес по разузнаване и сигурност, проведен от конгресмена Робърт Питинджър. Заедно с него в делегацията на Движение за права и свободи са още водачът на европейските либерали Илхан Кючюк и вицепрезидентът на международните либерали Хамид Хамид, заместник-председател на ПГ на Движение за права и свободи.

Най-големият по рода си конгрес за сигурност бе открит от Джон Болтън, някогашен консултант по националната сигурност на Съединени американски щати и дълготраен дипломат в Организация на обединените нации. Двудневната конференция се организира в американския конгрес.



В устрема си да възвърне Руската империя Путин заплашва цялата постсъветска зона, сподели дипломат Болтън, който подчертава в експозето си на новите провокации пред демократичния свят.

Тревожни са трендовете и от възходящата военна мощност на Китай и непризнаването от негова страна на суверенитета на прилежащ Тайван, сподели още Болтън. Той посочи, че киберпространството е друга сфера на човешка активност, където доста очевидно се демонстрират уязвимостите на актуалния свободен свят.

Сенатор Том Тилис беше главен докладчик на панела за кибурсигурност като подчертава върху изключителната значимост на създаване на цялостна система за киберсигурност поради заканите, произлизащи от вражески страни с недемократични режими.

Тилис акцентира още, че заканите са все по-всеобхватни – от насърчаване на мрежи за разпространяване на подправени вести до интервенция в социално-икономическите и политическите връзки в демократичните страни.

В Интерпарламентарния конгрес по разузнаване и сигурност участваха още сенаторите Бърджис Оуенс, Бил Касиди, Синтия Лумис и Томи Тубървил, доста членове на Камарата на представителите, както и Хестър Пърс, член на Комисията по скъпите бумаги и тържищата.

В диалозите си Мустафа Карадайъ и конгресменът Робърт Питинджър разискаха настоящата заканите и филантропичните проблеми, произлизащи от нашествието на Русия в Украйна.



Председателят на Движение за права и свободи се срещна и с Нури Туркел, който през май 2020 година бе назначен от председателката на долната камара на Конгреса Нанси Пелоси за член на Комисията на Съединените щати по интернационалната независимост на вероизповеданията. Той е главен бранител на правата и свободите на жителите и има огромна заслуга за приемането на Закона за политиката по човешките права на уйгурите.

Делегацията на Движение за права и свободи беседва с Ади Музурович, шеф за Балканите и Централна Европа в Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати, с който разиска евроатлантическата интеграция на Западните Балкани. Категорични сме, че в случай че желаеме да придвижим района напред, мощното съдействие сред Европейски Съюз и Съединени американски щати е наложително, разяснява Илхан Кючюк.

Той се срещна още с Пол Масаро, член на Хелзинкския комитет към американския конгрес, с който разискаха евроатлантическата поддръжка за Украйна.

Делегацията на Движение за права и свободи, водена от водача Мустафа Карадайъ, посети и българското посолство в Съединени американски щати, където беседва с наши сънародници.



23-ия Интерпарламентарен конгрес по разузнаване и сигурност разиска актуалните провокации пред интернационалната сигурност, произлизащи от войната в Украйна и нападателните властнически режими, както и противодействието на проведената престъпност и прането на пари. Специално внимание бе обърнато на незаконната миграция и методите за нейното секване или понижаване.

Сред тематиките за полемика бяха още ограниченията против трафика на хора, злоупотребите с криптовалути и световна верига за доставки.

Мустафа Карадайъ участва и на 22-ия конгрес, който през лятото се организира в Букурещ. Той дефинира интернационалната конференция като значим фактор за обезпечаване на сигурност и непоклатимост в границите на евроатлантизма.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР