Серия от дейности по дигитализация на историческото, културно и природно

...
Серия от дейности по дигитализация на историческото, културно и природно
Коментари Харесай

Дигитализираха над 150 предмета от Историческия музей в Бургас

Серия от действия по цифровизация на историческото, културно и естествено завещание се организираха в Бургас. Инициативата цели да сътвори цифрови модели на повече от 150 предмети от музейните сбирки на Регионалния исторически музей.

Цифровизирането на обектите е осъществено чрез 3D скенери със структурирана светлина, както и посредством лазерен скенер.



Екипи от Русенския университет " Ангел Кънчев " и от университета " Проф. доктор Асен Златаров " -Бургас цифровизираха културни полезности, открити при археологически изследвания в античните бани на античния и феодален град Акве Калиде в м. Бургаски минерални бани.



Сред тях са керамични, каменни и бронзови съдове, сечива, каменни надписи, статуи, оброчни плочки, златни украшения, монети и други предмети от времето на халколита, бронзовата ера, античността и средновековието.



Колекцията с обекти на естественото завещание от остров Света Анастасия даде на учените опцията да основат неповторими тримерни модели на разнообразни жители на Черно море.

Автор: Елеана Цанова


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР