Серия от 100 гравюри на легендарния художник Пабло Пикасо, известна

...
Серия от 100 гравюри на легендарния художник Пабло Пикасо, известна
Коментари Харесай

Продадоха цикъл гравюри на Пикасо за близо 2 милиона евро


Серия от 100 гравюри на именития художник Пабло Пикасо, известна като "Сюита Волтер", бе продадена на търг в Париж за 1,9 милиона евро. Съобщението е на аукционната къща Адер Норман (Ader Nordmann).

Серията е основана от Пикасо от 1930 до 1937 година по поръчка на първия му парижки продавач Амброаз Волар. Пикасо работи с него от началото на XX век в "розовия" и "синия" си интервал, с които стартира творчеството му. Но Волар прекъсва съдействието тъй като е неудовлетворен от опитите на Пикасо с кубизма.

Съвместната им активност се възобновява едвам през 30-те години, когато Пикасо основава огромен графичен цикъл офорти по поръчка на Волар.

Като възнаграждение Пикасо получава от търговеца по една картина на Пол Сезан и на Пиер Огюст Реноар. Волар отпечатва и продава 310 екземпляра от серията. През 2011 година цялостен комплект е платен от Британския музей за 1 милион паунда.

Продадената в Париж серия е купена от неназован колекционер от Съединени американски щати. Гравюрите са от огромната сбирка на търговеца на картини Анри Перие. Общо в Париж бяха препоръчани 622 лота предмети от тази сбирка. Общо за тях бяха дадени 3,32 милиона евро. /БГНЕС, ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР