Сериозен скандал се развихри в Румъния, свързан с номинацията на

...
Сериозен скандал се развихри в Румъния, свързан с номинацията на
Коментари Харесай

Скандал в Румъния с избора на еврокомисар

Сериозен скандал се развихри в Румъния, обвързван с номинацията на страната за еврокомисар, предава AFP.
Сваленият от власт някогашен министър председател Виорика Дънчила разгласи, че е предложила нова номинация за европейски комисар. Решението беше несъмнено от президента Клаус Йоханис като " безконтролно ", откакто държавното управление на Дънчила падна преди 2 седмици при избор на съмнение в Народното събрание.
Виорика Дънчила съобщи, че ще предложи 34-годишния народен представител Виктор Негреску за еврокомисар, откакто предходните две номинации на страната бяха отхвърлени. Дънчила разгласява писмо във Фейсбук от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което се приканва Букурещ неотложно да номинира нов претендент.
Негреску беше народен представител в Европейския парламент от 2014 до 2017 година, когато той се върна в Букурещ, с цел да стане министър по европейските въпроси. Той подаде оставка след по-малко от година на поста и съвсем месец преди Румъния да поеме ротационното председателство на Европейски Съюз. Решението му беше изненада за сътрудниците му от Социалдемократическата партия на Румъния.
Президентът Йоханис разкритикува проекта на Дънчила. Според него дейностите на някогашния министър председател са безотговорни и не зачитат румънските жители и европейските сътрудници. " Виорика Дънчила няма право да предлага нов претендент от името на Румъния за ролята на европейски комисар ", безапелационен бе президентът в известие.
Йоханис разпореди мандат на водача на Националната демократична партия Людовик Орбан за образуване на държавно управление, само че новият кабинет ще би трябвало да получи утвърждението на Народното събрание идващия понеделник.
Националната демократична партия, която има единствено 96 депутати в 465-местния парламент, разгласи, че един от целите ѝ е да предложи еврокомисар, откакто предходните номинации, Рована Плумб и Дан Ника, бяха отхвърлени.
Новоизбраният състав на Европейската комисия, която ще бъде ръководена от Урсула фон дер Лайен, се чака да стартира работа от 1 декември, което значи месец по-късно от плануваното, защото към момента не са доказани всички 28 еврокомисари от Европейския парламент.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР