Сериозен ръст на цените на основни храни от потребителската кошница

...
Сериозен ръст на цените на основни храни от потребителската кошница
Коментари Харесай

КНСБ поиска повишение на заплатите заради ръста в цените

Сериозен растеж на цените на съществени храни от потребителската кошница и на горивата предвиждат синдикатите от КНСБ. Твърдението е на база на две техни изследвания, които съпоставят повишаването в границите на година, както и нарастването на цените през септември по отношение на август.

Синдикатите регистрират, че за година има растеж в цената на олиото от 43%, 10% на брашното и картофите, 8% при яйцата и по 2 и 3% при цените на млякото и сиренето.

На годишна база хлябът е поскъпнал с към 5,5 на 100. Според КНСБ общият показател на цените на производител в индустрията доближава до 17.9% през месец август, което приказва единствено едно - предстоящо повишаване и на продуктите в потребителската кошница.

Проучването на синдикатите сподели и 30% растеж при цената на бензините и 51% на пропан-бутана.

За да се компенсира повишаването, КНСБ упорства за интензивен растеж на заплатите с 12.5%. Средногодишният растеж на минималната работна заплата следва да е със 17.5%, което ще обезпечи постигането на съответствие минимална- междинна работна заплата 50% към 2025 година, показват синдикатите. Те желаят още от 1 ноември 2021 година размерът на минималната заплата да бъде повишен на 700 лева, а от 1 януари 2022 година на 764 лева

Очаквайте още детайлности.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР