Сериозен недостиг на работна сила, дължащ се основно на Брекзит

...
Сериозен недостиг на работна сила, дължащ се основно на Брекзит
Коментари Харесай

Липсата на работна сила надвисва като сериозна заплаха над британския селскостопански сектор

Сериозен дефицит на работна мощ, дължащ се главно на Брекзит и пандемията от COVID-19, заплашва селскостопанския бранш и хранителната сигурност на Англия. Това се показва в оповестен парламентарен отчет, предава Франс прес.

Секторът, един от най-важните за английската стопанска система, рискува " непрекъснати вреди ", в случай че държавното управление не се намеси, за дa се оправи с казуса, предизвести комисията за околната среда, храненето и селскостопанските въпроси. Селското стопанство зависи в огромна степен от сезонните задгранични служащи, които отчасти са се завърнали по родните си места с настъпването на пандемията. Завръщането им във Англия е усложнено и от по-трудните условия за приемане на виза след Брекзит.

Съществува риск войната в Украйна да утежни казуса, защото доста от украинските служащи са останали в родината си, с цел да се бият. Две трети от издадените визи за сезонни работни през 2021 година са били за украинци. Комисията счита, че ограниченията на държавното управление за увеличение на националната работна мощ, в случай че са единствено пожелателни, не биха имали неотложно въздействие и в това време ще е нужна по-голяма еластичност по отношение на миграционната политика.

Последствията от неналичието на работна мощ към този момент се усеща: предходната година тази липса е повлияла върху хранителната сигурност, благосъстоянието на животните и психологичното здраве на работещите в бранша, акцентират създателите на отчета, представени от Българска телеграфна агенция. Депутатите желаят специфична поддръжка за свиневъдите - 35 000 свине са били заклани и изгорени поради дефицит на служащи в кланиците.

" През 2021 година земеделците се сблъскаха с необикновена обстановка - посевите в полетата бяха оставени да изгният, а свине в положително здраве бяха заклани поради липса на работна мощ. Поведението на държавното управление към работещите в хранителната индустрия и земеделието е изключително разочароващо ", припомня ръководителят на комисията Нийл Париш, представен в известието. Той призова кабинета да се доверява на представителите на бранша и да работи бързо, когато те изразят опасения. 

Селскостопанският бранш, сходно на доста други във Англия, се сблъсква с световно повишение на разноските за електрическа енергия, усложнени от войната в Украйна, която докара и до скок в цените на торовете, на които Русия е огромен производител. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР