Сергей Лагодински, който е от руски произход, заяви пред БНР,

...
Сергей Лагодински, който е от руски произход, заяви пред БНР,
Коментари Харесай

Сергей Лагодински: Русия ще затъне сериозно в Украйна и няма да има време да пренасочи агресията си към други страни, в това число и към България

Сергей Лагодински, който е от съветски генезис, съобщи пред БНР, че Русия ще затъне съществено в Украйна и няма да има време да пренасочи експанзията си към други страни, включително и към България. " Не считам, че България е най-хубавият претендент за идващите стъпки. И даже не мисля, че такива дейности са вероятни сега, тъй като те се борят в Украйна и даже там не са стигнали, където желаят да бъдат.

И ще бъдат много заети там в продължение на месеци, даже и години, тъй като не се управлява по този начин елементарно страна с такива мащаби и воля за битка против окупатора. И доста запаси ще се хвърлят за тази цел ", сподели той пред БНР. Лагодински напомня, че съветският президент Владимир Путин е отправял опасност за приложимост на нуклеарно оръжие и през 2014 година след анексията на Крим и счита, че не би трябвало да се изпада в суматоха заради това.

Преди към 2 години, когато разговаряхме с вас, вие нарекохте Европейски Съюз " джудже на интернационалната сцена ". Смятате ли, че това джудже порасна в последните седмици? " Мисля, че порасна като икономическа и финансова мощ и сподели мускули. Така че в този момент е джудже с мускули, тъй като потвърди, че може да работи единно, мощно и да наложи наказания, от които боли, на една доста огромна империя, както вижда себе си Путин. Ситуацията не е добра, само че това е позитивен знак. Същевременно, като погледнем отбранителните качества виждаме, че имаме много дълъг път, който да извървим и не сме в положение да реализираме силата на НАТО и Съединените щати ".

Дали това, което прави Европейският парламент, е задоволително, с цел да помогне на Украйна?
" Мисля, че Екологичен потенциал прави всичко допустимо. Резолюцията, която приехме, сочи, че той може да прави оферти и то много радикални, които отиват по-далеч от тези на Фон дер Лайен и на Комисията. Става дума за ограничението на вноса на петрол и газ от Русия, изключването от системата SWIFT на всички банки, а също и даването на Украйна на статут на кандидат-член на Европейски Съюз. "

Наистина ли има единение измежду евродепутатите, откакто се разбра, че българските социалисти, да вземем за пример, не са съгласни с изпращането на оръжия в Украйна, ограничението на вноса на газ от Русия, прекратяването на съдействието в нуклеарната сфера?
" Те може да възразяват, само че нямат болшинство. Знам, че групите на социалдемократите, консерваторите, либералите и зелените постоянно ще поддържат такава резолюция. Но различия има. Например, зелените споделят, че не са изключително щастливи от предлагането за разширение на терминалите за полутечен газ. Ние не сме властнически режим, при който всички партии реагират еднообразно.

Има и национална вероятност и доста германци няма да са щастливи от обстоятелството, че би трябвало да спрем вноса на горива от Русия. Те просто желаят да им е топло през зимата и си задават въпроса дали имат надеждна опция. Затова разбирам хората, които споделят, че преди да приемем такова решение, би трябвало да имаме тактика за това с какво ще ги сменяем ".

Как приемате нуклеарната опасност от страна на Путин и мислите ли, че може действително да я извърши?
" Не знаем какъв брой надалеч може да стигне Путин. Обезпокоени сме, би трябвало да сме нащрек, само че не и да изпадаме в суматоха. Той просто завърши вторият стадий от тяхната подготвеност. Това е същата обстановка, която сътвори през 2014-та година при анексията на Крим. Има доста стадии, до момента в който се стигне до крайната степен ".

Виждате ли съответна опасност от страна на Русия към страна като България?
" Най-големият проблем, пред който сме изправени, е стратегическата ни взаимозависимост от Русия. Можем да стартираме от енергетиката, само че би трябвало да отидем и в много други сфери. Трябва да създадем всичко допустимо, с цел да понижим тези зависимости, тъй като те лимитират опциите ни да реагираме. Сигурен съм, че страните ни щяха да бъдат по-смели, в случай че тях ги нямаше. Колкото до България, може би би трябвало да намалите енергийната си взаимозависимост, да видите какви инвестиции има в стопанската система ви от олигарсите на Путин, доколко медиите ви са подвластни от тях или от съветската страна. И откакто се направи стратегически обзор, да помислите по какъв начин да ги замените ".

Очаквате ли, в случай че Путин подчини Украйна, да се насочи към България, да вземем за пример?
" Не мисля, тъй като множеството страни-членки на Европейски Съюз са и членове на НАТО. Така че всяка офанзива против членка на Пакта ще се счита за нахлуване върху Алианса. Затова Путин надали има такива планове, упоритостите му не са в тази посока. Ако би трябвало да се бъдем точни, може би по-скоро насочва взор към Балтийските страни поради огромното съветско малцинство там, а някои градове като Нарва на границата сред Естония и Русия имат стратегическо преимущество. Но не считам, че България е най-хубавият претендент за идващите стъпки. И даже не мисля, че такива дейности са вероятни сега, тъй като те се борят в Украйна и даже там не са стигнали, където желаят да бъдат. И ще бъдат много заети там в продължение на месеци, даже и години, тъй като не се управлява по този начин елементарно страна с такива мащаби и воля за битка против окупатора. И доста запаси ще се хвърлят за тази цел ".

Колко дълго ще устои Украйна съгласно вас?
" Не съм украинец и не мога да предвидя. Може би съпротивата ще бъде под формата на нещо като партизанска битка, може и да бъде победена, само че ще остане голям проблем - враждебността ще трае години и даже епохи напред. Не знам дали Кремъл схваща какъв брой доста историческа виновност и провали нанася на тези връзки. А това значи, че те ще са заети, с цел да вземат решение всичко това. Затова не считам, че ще може да продължи към други страни доста скоро ".

Вие също сте емигрирал от Русия. Какво си спомняте от последните ви години там?
" Аз си потеглих през 1993-та година, тъй че си припомням десетилетието от постсъветските времена, само че и атмосферата на вяра в края на 90-те години, на мисленето, че това е ера на демокрацията, само че и на огромна неустойчивост. И пред този проблем сме изправени и в този момент. Нацията беше травмирана от тази неустойчивост и Путин употребява това ".

Минавало ли ви е през мозъка, че Русия може да бъде това, което е сега?
" Не мислех, че руските времена на затваряне и надзор на обществото ще се върнат доста бързо, с изключение на пуча, който свърши за няколко дни. Но бях доста угрижен, когато Путин стана президент и през цялото време споделих, че нямам доверие този човек да е същински демократ просто поради предишното му. Много хора не разбираха това, в това число и тук, на Запад. За мен обаче беше ясно като видях какво стана с медиите, които бяха унищожени доста бързо, увеличението на ролята на тайните служби и тяхното обединение с стопанската система и бизнеса ".

Дали подхванатите сега ограничения против този режим не са извънредно закъснели?
" Ще се върна към казуса със зависимостите. Ние инвестирахме неразумно в тях с Русия и изключително Германия, като имам поради Герхард Шрьодер. Позволихме на страните си в продължение на десетилетия да стават все по-зависими от системата на Путин. И това беше огромна неточност ".

Не трябваше ли всички тези наказания да се наложат още след анексията на Крим? Може би освен това състояние в този момент нямаше да има война...
" Може би. Но човек постоянно се надява на най-хубавото. Политиците също са хора. Може би трябваше да въведем тези наказания още след войната в Грузия, където казусът беше същият като Крим и Източна Украйна сега. Имаше наивно схващане за тази система. Ние смятахме, че тя прави неправилни стъпки, само че можем да работим и живеем с нея. И в един миг видяхме, че тези неправилни стъпки стават все по-големи, до момента в който стигнат до злополука ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР