Серджо Маркионе Още по темата Майк Манли застава начело на

...
Серджо Маркионе Още по темата Майк Манли застава начело на
Коментари Харесай

Легендарният ръководител на Fiat и Chrysler Серджо Маркионе почина

Серджо Маркионе

Още по тематиката
Майк Манли застава отпред на Fiat Chrysler

Досегашният управител на Jeep наследява на поста легендата в автосектора Серджо Маркионе, който напуща по здравословни аргументи
23 юли 2018
Серджо Маркионе ще се отдръпна от ръководството на Fiat Chrysler през 2019 година

Италианският управител разгласи, че автомобилната група няма желание да отделя бизнеси или да продава марки
16 яну 2018
Серджо Маркионе оглавява и Ferrari

Главният изпълнителен шеф на Fiat Chrysler ще поеме и управлението на производителя на първокласни коли, на който досега беше ръководител
3 май 2016
Ferrari дебютира сполучливо на борсата

Компанията получи пазарна капитализация от 9.8 милиарда $
21 окт 2015
Новогодишният подарък на Серджо Маркионе

След пет години старания мениджърът на Fiat и Chrysler най-сетне съумя да слее двете компании
5 яну 2014 Бившият основен изпълнителен шеф на Fiat Chrysler (FCA) Серджо Маркионе е умрял на 66-годишна възраст в болница в Цюрих, оповестиха от компанията в сряда. Мениджърът беше сменен на поста от ръководителя на дъщерната Jeep Майк Манли преди четири дни, откакто здравословното му положение се утежни поради затруднения след рутинна интервенция на дясното му рамо.

" За страдание това, от което се страхувахме, се случи. Серджо Маркионе, индивидът и приятелят, си отиде ", разгласи ръководителят на автомобилната група Джон Елкан, който е член на контролиращата компанията фамилия Аниели.

Маркионе, който беше ръководител и на борда на шефовете на Ferrari, управляваше обединеното сдружение Fiat Chrysler над десетилетие и възнамеряваше да се отдръпна от управлението през 2019 година, напомня BBC.

Елкан отбелязва притежаваните от мениджъра качества като " човещина, отговорност и искреност ". Политици и представители на автомобилния бранш също отдадоха респект.

" Маркионе написа значима страница от историята на италианската промишленост. Като началник на Fiat той мина през години на доста надълбоко и радикално превръщане на пазарите, индустриалните системи, финансовите тактики и връзките със синдикатите ", разяснява италианският президент Серджо Матарела.

" В лицето на Серджо Маркионе Италия губи освен най-брилянтния от мениджърите си, само че и една от символичните фигури на страната ни. Той представляваше най-хубавото от Италия ", показва от своя страна някогашният министър председател Силвио Берлускони.

" Серджо Маркионе беше един от най-уважаваните водачи в бранша, чиито творчество и дръзка увереност помогнаха за възобновяване на финансовото здраве на Chrysler и за израстването на Fiat Chrysler в печеливш международен авто производител. Необикновеното му водачество, откровеността му и пристрастеността му към бранша ще липсват на всички, които го познаваха ", споделя изпълнителният ръководител на Ford Motor Бил Форд.

Известен с пословичните си черни пуловери, острия си език и работохолизма си, Серджо Маркионе е индивидът, който стои в основата на спасяването и на италианската Fiat, и на американската Crysler от банкрут. Той беше и моторът на растежа на обединената Fiat-Crysler, написа BBC.

Завършилият счетоводство и право Маркионе се причислява към Fiat през 2004 година след гибелта на патриарха на компанията Джани Аниели. През 2009 година той управлява сливането с Chrysler, която тогава беше третият максимален авто производител в Съединени американски щати. Под негово ръководство от към този момент обединената група сполучливо се отделиха на първо време подразделението за произвеждане на трактори (през 2011 г.), което след това се трансформира в CNH Industrial, а по-късно и Ferrari, която беше листната на борсата през 2016 година, напомня BBC. Към оня миг Маркионе към този момент беше съумял да стопи планината от отговорности на FCA, които бяха достигнали близо 13 милиарда $, превеждайки през самобитен " възстановителен " развой италианската и американската автомобилни групи, които толкоз дълго бяха свързвани с неуспеха.

Италианският управител беше огромна фигура и в света на Формула 1, споделя още BBC. След като през 2014 година пое ръководството на Ferrari, той предприе огромно преструктуриране на спортния тим. Под негово управление отборът образува и мощен съюз с Mercedes, като съумя да се опълчи на забележителните промени в спорта, планувани за 2021 година от новите притежатели на спортния формат – Liberty Media. Самият Маркионе нееднократно заплашваше, че ще извади Ferrari от Формула 1 след сезон 2020 година, в случай че измененията не му харесват.

Главният изпълнителен шеф на F1 Чейс Кери го разказва като " страховит водач " както в спорта, по този начин и в бизнес света като цяло. " Той ръководеше с огромна пристрастеност, сила и прозорливост, като въодушевяваше всички към себе си. Приносът му за Формула 1 е безмерен ", споделя Кери.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР