Сепаратистки бунтовници подпалиха малък самолет с шест души на борда,

...
Сепаратистки бунтовници подпалиха малък самолет с шест души на борда,
Коментари Харесай

Индонезийски сепаратисти взеха за заложник новозеландски пилот


Сепаратистки бунтовници подпалиха дребен аероплан с шест души на борда, приземил се на летище в далечен регион на размирната индонезийска провинция Папуа, и взеха за пленник водача му, новозеландски жител, оповестиха полицията и бунтовниците, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки АП. 

Говорител на бунтовниците съобщи, че бойци от борещата се за самостоятелност формация " Армия за избавление на Западна Папуа ", военното крило на организацията " Свободна Папуа ", нахлули в самолета, откакто кацнал в Паро в планинския окръг Ндуга. По думите на представителя бойците, предвождани персонално от локалния пълководец на групировката, запалили самолета и завладели водача, Филипс Макс Мартин, с цел да го употребяват за да осъществят политическите си претенции. Останалите петима пасажери, в това число малко дете, са били освободени, тъй като били етнически папуаси.

" Взехме летеца за пленник и ще го покажем обществено ", сподели сепаратисткият представител. " Никога няма да пуснем водача, до момента в който Джакарта не признае и освободи Папуа от индонезийския колониализъм. " Говорителят посочи, че летецът е жив, само че не сподели къде е държан. По думите му водачът е бил взет за пленник, тъй като Нова Зеландия, наред с Австралия и Съединени американски щати, си сътрудничи военно с Индонезия. " Нова Зеландия, Австралия и Америка би трябвало да бъдат държани виновни за това, което правят - за това, че оказват помощ на индонезийската войска към този момент 60 години да избива и подлага на геноцид папуасите ", сподели представителят. 

Между папуасите, които са коренното население на стопански изостаналата Папуа, и индонезийските сили за сигурност постоянно избухват спорове. Папуа е някогашна нидерландска колония, намираща се в западната част на Нова Гвинея, и в етно-културно отношение се разграничава от останалата част на Индонезия. През 1969 година тя е присъединена към Индонезия след референдум, създаден под егидата на Организация на обединените нации и избран от мнозина като фарс. Оттогава тази област, която е богата на естествени благосъстояния и административно е разграничена на две провинции - Папуа и Западна Папуа - е огнище на неголеми по обсег размирен дейности против централната власт в Джакарта.

Говорител на полицията в Папуа заяви, че бойци и чиновници на органите на реда търсят водача и пасажерите. Самолетът, който е на индонезийския въздушен транспортьор " Суси Ер " и е превозвал към половин звук снабдяване, е изхвърчал от летището в Тимика, миньорски град в прилежащия окръг Мимика. През последната година спорът в Папуа се ожесточи и лиши живота на десетки бунтовници, чиновници на силите за сигурност и мирни жители.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР