Момчил и Симона Михалеви са младо семейство, което се е

...
Момчил и Симона Михалеви са младо семейство, което се е
Коментари Харесай

Младо семейство избяга от Пловдив, направи ферма за ягоди на село

Момчил и Симона Михалеви са младо семейство, което се е отказало от суетата на огромния град в гонене на фантазията за дом на село и плантация за ягоди. Това написа Галина Георгиева в Борба.

Двойката обитавала няколко години в Пловдив, само че към този момент живее в Мерданя. В момента съпрузите са в очакване на своята първа рожба, която ще отглеждат в къщата си в дребното обитаемо място, където връзката с природата е по-силна и дълбока. Бъдещите родители не бездействат в лясковското село, а влагат средства, труд и време в общо 2,8 дка насаждения с червени плодове. Категорични са, че няма да осъществят реколтата в чужбина, тъй като държат българите да се хранят с качествено родно произвеждане.

Момчил е от Стражица, а Симона от Севлиево. Заедно учили в Аграрния университет в Пловдив, където той се дипломирал като агроном, а тя като микробиолог. Няколко месеца издирвали съвършения парцел, който да стане техен дом, и инцидентно попаднали на подобаваща къща в Мерданя. Харесали селото и обстоятелството, че местоположението е поравно отдалечена от родните им места.

Юли 2023 година засели първите ягоди в Мерданя.

Спрели се на сорта „ Клери “, който се характеризира със характерни вкусови качества и издръжливост на плода. Успоредно с това е резистентен на суша, влага, заболявания и неприятели.

„ Ягодите са ми пристрастеност още от студентските години. В началото, преди 4 години, ги отглеждах чисто пробно. Първото насаждение беше в родния ми град в двора на фамилната къща. Започнах с към 1200 коренчета. Прилагах идентична технология във всяка леха, изпробвах разнообразни почвени подобрители и биологични артикули и пробвах да изуча оптимално биологията на цялото растение, размножителния капацитет и добива. Дори дипломният ми план беше на тематика „ Ягоди и произвеждане “, показа Момчил.

Неговата брачна половинка споделя пристрастеността към ягодопроизводството, по тази причина и до неотдавна на драго сърце се включвала в земеделската работа. Тъй като сега Симона е в шести месец на бременността си, цялата грижа за насажденията към този момент пада върху Момчил.

Той е безапелационен, че ягодата е доста забавно растение, тъй като има неповторими качества.

„ Обикновено от едно майчино растение се вадят най-много едно-две под формата на разсад, до момента в който при ягодата са близо 20 нови. Тоест има голям размножителен капацитет. Отглеждането не е елементарно, само че когато има предпочитание, нещата се случват. Всеки ден съм измежду насажденията и инспектирам всяко едно растение. Изготвил съм си моя технология в развъждането. Направил съм запитвания до хора, които от години се занимават с развъждане на ягоди, пътувал съм до Южна България и в регионите с най-големи обичаи в развъждане на ягоди у нас. От всеки собственик съм взел по малко и последвам прецизно биологична технология “, съобщи Момчил.

Твърди, че е свел до най-малко тренирането с препарати за растителна отбрана, тъй като държи плодовете да са качествени, вкусни и потребни. Обясни, че през последните години са се нараснали насекомите вредители по растението и без химическа отбрана насажденията са обречени.

„ В ягодопроизводството основното е ръчният труд. Най-трудоемко е в интервала на беритбата. Първата такава започваме тази седмица, а втората е 28 дни след първото плододаване. След обирането на реколтата следва изрязване на цялата листна маса, с цел да може да ограничим заболяванията “, посочи той.

Младият агроном предвижда рандеман към 2600 кг/дка.

Твърди, че продукцията ще бъде осъществена напълно в България, най-вече в района, тъй като е последовател на това в комерсиалната мрежа да се предлага родно производството и надлежно да се развива българската стопанска система.

Михалеви възнамеряват да усилят стопанството и в бъдеще да аплайват по европейските схеми за подкрепяне на фермери.

За момента съпрузите възприемат начинанието като спомагателен източник на приходи, само че не й като главно прехранване. Затова Момчил работи и като търговски представител във компания за препарати, торове и семена, а Симона е микробиолог в огромна компания за млечни артикули.

Сн.: Галина ГЕОРГИЕВА

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР