Сензорните дисплеи вече са неразделна част от всяко мобилно устройство.

...
Сензорните дисплеи вече са неразделна част от всяко мобилно устройство.
Коментари Харесай

Нов дисплей може да формира физически бутони

Сензорните екрани към този момент са неразделна част от всяко мобилно устройство. Те са практични, само че имат и дефекти. Един от тях е неналичието на тактилно чувство при допиране.

Това прави работата с тях малко объркваща, защото човек разчита единствено на образно удостоверение, че допирът му е бил регистриран от системата. Освен това ги прави сложни за потребление единствено с допиране, без поглеждане, защото човек не знае дали е " уцелил " образния бутон.

Производителите на мобилни устройства компенсират минуса посредством къси трептения на устройството, които да симулират допира и да дават противоположна връзка към потребителя. Учени от университета Carnegie Mellon и тяхната група " Бъдещи интерфейси " са основали още по-интересна технология, оповестява Engadget.

Технологията Flat Panel Haptics може да се комбинира с OLED панел и употребява течност, с цел да оформя физически бутони върху самия екран. Бутоните могат да се издуват на височина до 1,5мм, което е задоволително за тактилно чувство.

Разработката разчита на дребна помпа и деликатно систематизиране и ориентиране на течността, с цел да основава бутони на разнообразни места в екрана. Очевидното приложение е за клавиатура, само че има и други благоприятни условия. Включително да се създадат " пулсиращи " бутони, които да се задействат, когато се изобразява уведомление на екрана или за съответно приложение, което изисква вниманието на потребителя. Неговата икона може да се трансформира в сходен бутон.



Работещите прототипи имат лимитирани функционалности за формата и размера на бутоните. Но с придвижване на създаването и вероятно потребление на повече пластове, може да се реализира още по-голяма интерактивност.

Освен за смарт телефони, други изгоди от технологията може да има и за портативни конзоли, както и за екрани в коли или обществени машини като банкомати и други терминали. Не се изключва и използването ѝ за обрисуване на брайлова писменост.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР