Сенаторът, който ръководи парламентарното разследване за действията на бразилския президент

...
Сенаторът, който ръководи парламентарното разследване за действията на бразилския президент
Коментари Харесай

„Президентът е убиец”: обвинение заради провала в пандемията

Сенаторът, който управлява парламентарното следствие за дейностите на бразилския президент Жаир Болсонаро по време на пандемията от COVID-19, предложи той да бъде упрекнат в ликвидиране поради грешките на държавното управление, довели до гибелта на хиляди, съобщи Ройтерс, заяви Българска телеграфна агенция.

Болсонаро отхвърля следствието като политически стимулирано. Изключително дребна е вероятността той да бъде изправен на съд по сходни обвинявания, които би трябвало да бъдат повдигнати от основния прокурор Аугусто Арас, който е назначил, отбелязва Ройтерс. В отчета от близо 1200 страници, квалифициран от опозиционния сенатор Ренан Калейрос за сенатската комисия, проверяваща оправянето на президента с коронавирусната зараза, се твърди, че Болсонаро е отхвърлил първите благоприятни условия държавното управление да придобие ваксини, забавяйки началото на имунизационната акция, и това е коствало живота на към 95 000 души.

В отчета се споделя, че Болсонаро се е ръководел от " голословното си разбиране за придобиване на групов имунитет по натурален път, посредством превозване на инфекцията, и че съществуват медикаменти за нея ". Проектодокладът би трябвало да бъде гласуван от сенатската комисия и може да му бъде наложено несъгласие или да бъде изменен. Предполага се, че гласуването ще се състои другата седмица. Вчера Болсонаро съобщи пред свои последователи, че следствието е " смешка " и той не се тормози от него. Докладът предлага да бъдат повдигнати обвинявания и на трима от синовете на президента: сенатора Флавио Болсонаро, Едуардо Болсонаро, който е народен представител, и Карлос Болсонаро, градски консултант. В документа се споделя, че те са разпространявали дезинформация, довела до неспазване на санитарните ограничения за преодоляване на пандемията.

Бразилия е на второ място в света по смъртност от COVID-19 с над 600 000 умряли, отстъпвайки единствено на Съединени американски щати. Болсонаро бе необятно подложен на критика от специалисти по публично здраве поради позициите си срещу локдауните. Той постоянно отхвърляше да носи маска на публични места и заявяваше, че не се е ваксинирал. Настояваше против COVID-19 да се употребяват недоказани медикаменти като антималарийния медикамент хидроксихлорокин. В отчета се споделя, че против него би трябвало да бъдат повдигнати 13 обвинявания, в това число в геноцид против коренното население на Бразилия, най-пострадало от политиката му във връзка с пандемията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР