Сенатът на парламента на Италия одобри в четвъртък спорен нормативен

...
Сенатът на парламента на Италия одобри в четвъртък спорен нормативен
Коментари Харесай

Спорни промени. Италия ограничава спасителните операции на мигранти в морето

Сенатът на Народното събрание на Италия утвърди в четвъртък противоречив нормативен акт за избавителните интервенции по море, поради който ще бъде по-трудно за неправителствените организации да избавят мигрантите в Средиземно море.

Според него нарушителите могат да бъдат наказвани с санкции до 50 000 евро .

В средата на февруари 65 членове на немския Бундестаг приканиха италианския парламент да не взема това решение, тъй като нарушава разпоредбите на интернационалното морско право, интернационалните правила в региона на човешките права и европейското законодателство.

" За " нормативния акт, импортиран от държавното управление, обаче гласоподаваха 84 сенатори, а " срещу " - 61 сенатори. Долната камара на Народното събрание утвърди текста още предходната седмица, заяви италианската организация АНСА, представена от Българска телеграфна агенция.

Според документа корабите на неправителствени организации, избавили бежанци, са задължени незабавно да се насочат към несъмнено от италианските управляващи пристанище. Така те няма да могат да подхващат други интервенции при което на борда на корабите да бъдат качени повече хора. Досега това беше допустимо.

Корабите, ръководени от неправителствени организации, постоянно прекарваха по няколко дни в централната част на Средиземно море и постоянно правиха голям брой избавителни интервенции, преди да се насочат на север към Италия.

Освен това те споделят, че управляващите им позволяват да дебаркират на много отдалечени от Централното Средиземноморие места, като да вземем за пример в Равена, вместо на остров Сицилия .

При нарушаване на нормативния акт капитанът на кораба ще получава санкция от сред 10 000 и 50 000 евро, а при второ нарушаване плавателният съд може да бъде иззет.

Новите правила са част от напъните на министър-председателя Джорджа Мелони да се оправи със избавителните кораби, които съгласно нейното държавно управление предизвикват хората да подхващат рисковото пътешестване през Средиземно море от Северна Африка, написа Еuractiv.

Благотворителните организации отхвърлят това, като настояват, че мигрантите се насочат към морето, без значение дали наоколо има избавителни лодки.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР