Семейство от австралийския град Пърт откри на плажа най-старото писмо

...
Семейство от австралийския град Пърт откри на плажа най-старото писмо
Коментари Харесай

Австралийско семейство намери най-старото писмо в бутилка

Семейство от австралийския град Пърт откри на плажа най-старото писмо в бутилка, пусната в океана преди 132 години.

Тоня Илмън намерила старинна бутилка, цялостна с пясък, до момента в който се разхождала със фамилията си по плажа. Решила, че ще стои добре на етажерката за книги у дома, споделя пред Би Би Си брачният партньор й Ким. Подала бутилката на приятелката на сина им, а тя забелязала вътре нещо като цигара. Семейството изсипало пясъка от бутилката и извадило писмо, завито на руло.

Хартията била нежна и влажна и по тази причина откривателите я занесли у дома. Успели да развият рулото след малко сушене.

Посланието съдържало молба, който откри бутилката, да се свърже с немското консулство. Най-отдолу стояла датата – 12 юни 1886, транспортен съд „ Паул “.

Досега за най-старо се смяташе писмото в бутилка, изпратено преди 108 година

Семейството предало находката на щатския музей. Там специалисти от Холандия и Германия удостоверили, че посланието идва в действителност от 19 век.

" Невероятно, само че в немските архиви открихме метеорологичния дневник на „ Паул “, в който има записка на капитана от 12 юни 1886 година ", описа доктор Рос Андерсън. Записът свидетелства, че в този ден от борда на платнохода е хвърлена бутилка – датите и координатите съответстват с откритото в Пърт обръщение.

Учените разясняват, че в интервала 1864-1933 година от немските кораби са хвърлени стотици бутилки с писма – по този начин моряците проучвали океанските течения. Досега в архивите са непокътнати 662 такива послания, само че без бутилките.

Според учените най-старата до момента бутилка е хвърлена от югоизточната част на Индийския океан и евентуално е пристигнала за 12 месеца, където пясъкът я погребал. Дюните в региона са много преносими по време на бурите и мощните дъждове. Вероятно по този начин бутилката е изгубила тапата си, само че пясъкът не разрешил на посланието да изпадне и да изчезне вечно.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР