Семействата на националния отбор по футбол на Иран, който играе

...
Семействата на националния отбор по футбол на Иран, който играе
Коментари Харесай

Семействата на иранските национали са били заплашени с насилие, ако футболистите не се държат прилично

Семействата на националния тим по футбол на Иран, който играе на Световното състезание в Катар, са били застрашени със затвор и изтезания, в случай че играчите не се „ държат обичайно “ преди мача против Съединени американски щати във вторник, написа CNN.

След отхвърли на иранските играчи да изпеят националния химн в първия им мач против Англия на 21 ноември, играчите са били извикани на среща с членове на Ислямският революционен гвардейски корпус.

Там им е казано, че фамилиите им ще бъдат изправени пред „ принуждение и изтезания “, в случай че не пеят националния химн или в случай че се причислят към някакъв политически митинг против режима в Техеран.

Преди втория си мач против Уелс предишния петък, който приключи с победа от 2-0 за Иран, играчите изпяха химна.

Източникът, който цитира CNN, твърди, че десетки офицери от Ислямският революционен гвардейски корпус са били привлечени да следят иранските играчи, на които не е разрешено да се смесват с хора отвън тима или да се срещат с чужденци.

„ В Катар има огромен брой ирански чиновници по сигурността, които събират информация и следят играчите “, споделя източникът.

Карлуш Кейрош, португалският треньор на националния тим на Иран, се е срещал настрана с офицери от корпуса, след техните закани към иранските играчи и техните фамилии.

Източникът не споделя какво е наличието на този хипотетичен диалог. Според Кейрош иранските играчи могат да стачкуват на Световното състезание, само че единствено в границите на разпоредбите на ФИФА.

Има информация, че на играчите пъро са били обещани „ дарове и коли “ преди мача с Англия, само че след отхвърли на тима да изпее националния си химн режимът е минал към закани към играчите и техните фамилии.

„ В последния мач против Уелс режимът изпрати стотици поддръжници-статисти, с цел да сътвори подправено възприятие за поддръжка и отзивчивост измежду почитателите. За идващия мач против Съединени американски щати режимът възнамерява доста да усили броя на почитателите “, сподели източникът.

Иран и Съединени американски щати играят един против различен във вторник в решителен мач от група B.

Иран се появява на това Световно състезание под сянката на вътрешните разтърсвания. Шефът на Върховния комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Фолкер Тюрк сподели, че страната е в „ цялостна рецесия по повод правата на индивида “, защото управляващите потискат дисидентите против режима.

Протестите в страната са най-значимата форма на гражданско неодобрение след Иранската гражданска война от 1979 година. Те раздрусаха Иран през последните месеци и заплашиха режима в страната, който е на власт повече от 40 години.

Движението беше провокирано от гибелта на Махса Амини, 22-годишна жена, която почина, откакто беше арестувана от иранската морална полиция, тъй като не е спазвала консервативния дрескод на страната.

В неделя държавните медии на Иран приканиха Съединени американски щати да бъдат изхвърлени от Световното състезание през 2022 година, откакто Футболната федерация на Съединените щати промени знамето на Иран в своите обществени медийни платформи, с цел да покаже поддръжка за протестиращите в Иран.

Федерацията краткотрайно сподели националното знаме на Иран в формалните си сметки в Twitter, Instagram и Фейсбук без емблемата на Ислямската република. Вече изтрита графика на класирането в група B, оповестена в събота, показваше иранското знаме единствено със зелен, бял и червен цвят.

US Soccer разяснява пред CNN в неделя, че трансформира формалното знаме за 24 часа, с цел да покаже „ поддръжка за дамите в Иран, борещи се за главните човешки права “.

Говорител на Държавния департамент разяснява, че действието на спортната организация не е в съгласие.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР