Село Студен извор е разположено в близост до Трън, в

...
Село Студен извор е разположено в близост до Трън, в
Коментари Харесай

Музеят на киселото мляко се намира в с. Студен извор

Село Студен извор е ситуирано наоколо до Трън, в долината и двата бряга на р. Вуканщица. То е обособено на плътно място, без обособени махали, което е типично за планинските села. Освен с невероятната природа, в която се намира и непромененият от хилядолетия обичай на локалното население, село Студен извор може да се похвали и с още нещо.

В него се намира единственият по рода си музей на киселото мляко. Той е открит на 29 юни 2007 година, когато се организира и първият Празник на българското кисело мляко в Трън.

Замисляйки се за нещата, типични за България, едно от първите, за които се сещаме, е киселото мляко. То е друго от западния йогурт, а бактерията, която дава нормалния му усет, се назовава bulgaricus.

Историята на киселото мляко има доста общо със село Студен извор. То е родното място на доктор Стамен Григоров – откривателят на бактерията на киселото мляко Lactobacillus bulgaricus. Музеят, който през днешния ден краси селото, е наоколо до родната къща на доктора. Сбирката е събрана в огромна двуетажна къща на центъра. Украсена с цветя и българския трикольор, тя няма по какъв начин да бъде пропусната.

Влизайки на първия етаж посетителят попада в битова стая с обичайна вътрешна уредба на една типична българска къща от средата на 19 век. На втория етаж пък стаите са две - и библиотека, и изложбена зала.

 Йогурт

Интерес в библиотеката притегля голямата сбирка от материали за киселото мляко, събирани през годините. Тя стартира с първата научна обява на доктор Стамен Григоров от 1905 година за киселото мляко, отпечатана на френски език.

Сред последните изявления са тези единствено от преди няколко години на проф. Акийоши Хосоно от университета Шиншу, Япония, свързани с опитите на учения да потвърди противораковите свойства на бактерията Lactobacillus bulgaricus.

В прилежащата изложбена зала пък е показан извънредно реалистично изработен макет, който наблюдава целия развой - от приемането на сурово мляко, промишленото произвеждане и реализацията на готовия артикул на пазара.

По стените пък осведомителни табла срещат гостите с забавни обстоятелства към киселото мляко, неговото произвеждане, технология за приемане и хранителна и биологична стойност.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР