(Self Portrait, Egon Schiele) Отровното настроение е заразно Били ли

...
(Self Portrait, Egon Schiele) Отровното настроение е заразно Били ли
Коментари Харесай

Отровните хора събуждат за живот най-лошото във вас самите ♥ Лилиан ГЛАС

(Self Portrait, Egon Schiele)

Отровното въодушевление е заразно

Били ли сте в миналото в неприятно въодушевление, без в действителност да знаете за какво? Е, нищо чудно малко преди този момент да сте прекарали известно време с някой токсичен за вас човек. Хората, които са мощно чувствителни към близките, несъзнателно имитират тона на гласа, позите, израза на лицето на отровния човек, като по едно и също време с това попиват и някои негови вътрешни присъщи черти.

Помните ли по какъв начин майка ви е казвала, че в случай че спите с кучето, ще прихванете от неговите бълхи? Знайте, че същото е годно и за заразяването с нечие непознато неприятно въодушевление. Ако поддържате връзка с човек, който постоянно е в потиснато и тъмно въодушевление, като нищо може да го прихванете от него. И тогава даже вие самите ще станете извор на неприятно въодушевление, с което ще заразявате близките. Точно това се случило с Алекс и брат му Уолт.

Навремето Уолт преуспявал, само че не щеш ли в един миг фалирал и брачната половинка му го изоставила. Той напуснал Ню Йорк и се преместил в Калифорния, с цел да се настани при брат си, където възнамерявал да остане, до момента в който се оправи и си стъпи още веднъж на краката. Уолт обаче пренесъл в дома на Алекс освен всичките си облекла и други движимости, само че и цялата си отрицателна сила, ведно с постоянно неприятното си и потиснато въодушевление.

- Когато той пристигна и се нанесе при нас, като че ли всичко внезапно се обърка и потегли от зле по-зле - ми довери Алекс. Вечно се усещам подтиснат и в извънредно въодушевление. С жена ми започнахме непрестанно да се караме. Постоянно съм раздразнителен, трагичен и депресиран. Жизненият ми тонус, който преди нормално беше постоянно висок, в този момент като че ли никакъв го няма, усещам се като изцеден, яден, постоянно изтощен. Трудно задрямвам и се тъпча като прасе. Вчера сутринта се качих на кантарчето и открих, че откогато Уолт се нанесе при нас, съм наддал 10 кг. Само за седем седмици!

Попитах го за какво не е потърсил вид Уолт да се настани някъде другаде. Алекс ми отговори, че не би желал да наранява по този начин брат си и че щял да се усеща прекомерно отговорен, в случай че го помолел да напусне дома им. Тогава го попитах по какъв начин би се чувствал, в случай че бракът му се провали, в случай че ежедневното напрежение се отрази негативно върху работата му, в случай че вследствие на това изгуби къщата си и всичко, което е спечелил с толкоз труд.

Разбра какво желая да му кажа и отвърна:

- Е, май ще мога да понеса известно възприятие за виновност.

Когато се върнал в дома си след нашия диалог, Алекс поговорил намерено и изцяло благожелателно с Уолт. Дал му известна сума като го помолил да се изнесе в независимо жилище. На пръв взор като че ли нямало никакви проблеми, тъй като Уолт възприел предлагането му умерено и драговолно се съгласил да извърши молбата му.

Когато Уолт се изнесъл, като че ли камък паднал от плещите на Алекс. Забелязал, че жена му и децата им също към този момент били в по-добро въодушевление. Атмосферата в дома им станала по-лека, по-ведра, изпълнена с жизнеспособност. Работоспособността на Алекс също се повишила ведно с виталния му тонус. Започнал да тренира всяка заран и скоро свалил десетте кг, които бил натрупал по време на престоя на брат си.

Но забелязал, че всякога, когато Уолт му се обади, още веднъж изпада в тъмно въодушевление и енергичността му като че ли се стопявала. Разбрал, че неприятното въодушевление на Уолт е заразително за него и по тази причина взел твърдо решение да ограничи до краен лимит контактите с брат си, да го остави самичък да се оправя с проблемите си, а не да го мъкне на гърба си, както бил правил цялостен живот. Накратко, решил повече да не позволява да става жертва на непрекъснато предаваната от Уолт отрицателна сила.

Ето за какво, в случай че и вие почувствате, също като Алекс, че попадате под въздействието на постоянно потиснатото въодушевление на някой токсичен човек край вас, знайте, че за ваше положително би трябвало да стоите колкото се може по-далеч от него. И тогава, също като Алекс, ще откриете, че сте почнали да се смеете повече, да си тананикате по-често, да се усмихвате по-широко и въобще да гледате по-ведро на живота.

Те разсънват за живот най-лошото във вас самите

Понякога наличието на токсичен човек край вас може да разсъни за живот всичко най-лошо от вашата лична персона. Възможно е да вземем за пример да се пандизите в себе си. Или да станете мнителни и избухливи, да се дразните и обиждате от всяка дума на отровния човек, надлежно да отреагирате също с обидни думи или враждебни забележки.

Карла и Питър били сътрудници. Работели в една и съща стая, тъй че всеки знаел какво прави другият. Обикновено Карла била постоянно в приповдигнато, позитивно въодушевление, с изключение на в случаите, когато й позвънял отровният й някогашен другар Дари, който тя неведнъж „ отрязвала “. Дари обаче бил досадно неотстъпчив в опитите да си възвърне привързаността на Карла. Тя решила да не приказва с него и по тази причина заръчала на секретарката да приема позвъняванията, които са за нея, и да й ги препредава. Но въпреки всичко понякога Дари успявал да се свърже с нея. Във всеки от тези случаи Питър незабавно разбирал кой е на телефона. Виждал по какъв начин лицето на Карла се изкривява, веждите й се свъсват, сбръчква чело, свива устни, а ноздрите й ядно потръпват.

Вероятно и вие сте следили сходни реакции при ваш другар или сътрудник, когато му се обади някой, който той не обича или с който не желае да беседва. Възможно е сътрудника ви да приказва общително с този човек, само че виждате по какъв начин лицето му се изопва, устните му се присвиват, извърта обезверено очи към небето, мръщи се, тръска глава или прави жестове с ръце, като че ли желае да каже: „ Да свършва най-накрая! “ Възможно е да го чуете да подиграва или да иронизира този, който му е позвънил, с което като че желае да ви подскаже какъв брой насилствено и без предпочитание беседва с него.

Питър се стряскал всякога щом чувал своята топлосърдечна и ведра колежка Карла студено и жестоко да декларира на някогашния си другар, че е загубеняк и че я отвращава. И оставал безусловно покъртен, когато чувал постоянно учтивата и блага с хората Карла да псува ядосано Лари по телефона. Но, популярност Богу, тя в никакъв случай и с никой различен не употребила този язвителен и злостен звук, с който разговаряла с някогашния си другар. Явно Лари събуждал за живот всичко най-лошо в Карла и я карал да отреагира в изцяло нетипичен за нея жанр. Карла явно се срамувала от метода, по който беседва с Лари, това уронвало себеуважението й, само че просто не можела да се овладява - той бил изворът на нейния яд.

Може да сте прелестна персона и да се смятате за блага, сензитивна, обичлива и нежна душа, само че в случай че сте край някой несъответствуващ за вас човек - край токсичен човек - е допустимо да се превърнете я страшилище, което даже вие самите да не разпознавате. Затова точно е толкоз значимо да осъзнаете, че фактически има хора, които могат и в действителност разсънват за живот най-лошото във вас и ви карат да се държите толкоз непоносимо, че след това се срамувате от думите и постъпките си.

От: „ Отровните хора ”, Лилиан Глас, изд. „ Сиела “, 2003 година
Картина: Self Portrait, Egon Schiele; chinaoilpaintinggallery

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР