Секторите "Земеделие" и "Храни" са изнесли стоки за 4.5-5 млрд.

...
Секторите "Земеделие" и "Храни" са изнесли стоки за 4.5-5 млрд.
Коментари Харесай

Износът на български земеделски продукти и храни достигна 4,5-5 млрд. евро

Секторите "Земеделие " и "Храни " са изнесли артикули за 4.5-5 милиарда евро, оповестиха от Министерството на земеделието. Положителното салдо или превишението над вноса е близо 1 милиарда евро.

Експортът е доста значим за българските фермери. "Основната ни устременост е европейския пазар, само че нишите ни са на изток ", отбелязва министър Румен Порожанов. В това отношение има много позитивни вести. След среща със своя китайски сътрудник Порожанов е получил увещание, че след тригодишни старания ще има решение за износа на български млечни артикули за Китай. Оттам има и огромен интерес към българския белен слънчоглед. В момента три наши компании вършат износ за 10 млн. $, а се чака да бъдат утвърдени още 10 компании. Правят се опити и за увеличение на износа на българско вино за Китай, посочи министърът.

Порожанов обърна особено внимание и на арабските пазари, в това число и Ливан, като точка за дистрибуция на български храни. Там се организира едно от най-успешните международни изложби за хранителни артикули. Усилията са на него следващата година България да има собствен независим щанд. Водят се диалози и за понижаване на митата за импорт в Ливан на български млечни артикули и пчелен мед. На съвещанието си през днешния ден държавното управление е одобрило и присъединяване за втора поредна година на България на ревюто в Рияд, столицата на Саудитска Арабия.

Споразумението на Европейски Съюз с Япония пък ни дава спомагателна опция за нулево мито при импорт на български артикули в азиатската страна. Изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по лозата и виното инж. Красимир Коев заяви, че през 2018 година за Токио е изработен експорт на 1.3 млн. литра наливно българско вино. То се бутилирало от локална компания, която го предложила на японския пазар с бранд "Нешка ", на името на изключително известната там българска треньорка по художествена гимнастика. По-важното е обаче, че цените, на които се изнася българското вино се удвоиха в последните години. Това значи, че то е оценено и се усилва сензитивно добавената му стойност, споделя Красимир Коев. Той напомни, че средствата за националната лозаро-винарска стратегия се резервират на 134 млн. евро до 2023 година. Запазиха се и ставките на дотацията от 75%, което е най-високия дял в Европейски Съюз, и го имат единствено още две страни членки. В последната година на пазара у нас излязоха девет нови мазета и броя им към този момент ще доближи 300.

Според ръководителят на Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева сички публични поръчки за храни, без значение дали са за учебни заведения, детски градини, затвори, лечебни заведения, обществени домове и други, наложително би трябвало да има изискване храните да са създадени по браншови стандарти. При това състояние всички консуматори ще имат достъп до най-качествени храни, а българските производители ще бъдат подкрепени.

Председателят на Българската асоциация на притежателите на аграрни земи Стайко Стайков счита, че е доста значимо основаването на единна земеделска камара, от чието име да стават диалозите с Министерството на земеделието. А министър Порожанов добави, че това доста би улеснило работата на земеделските производители и разговора на министерството с сектора.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР