Сегментът на ИТ услугите ще расте по-бързо отколкото преди пандемията(снимка:

...
Коментари Харесай

Софтуер и услуги движат ръста на ИТ разходите в Европа


Сегментът на ИТ услугите ще пораства по-бързо в сравнение с преди пандемията
(снимка: CC0 Public Domain)

Въпреки заплетената световна конюнктура, софтуерният пазар ще се радва на постоянен растеж от 6% през 2022 и 2023 година , доста по-бърз от равнищата преди пандемията, предвижда анализаторската компания Forrester.

В новия си отчет за растежа на международния софтуерен пазар Forrester прави оценка, че доставчиците на облачни услуги като AWS, Гугъл Cloud и Microsoft Azure са постигнали повече от 40% растеж през последните 12 месеца. „ Трите най-хубави доставчика – AWS, Azure и GCP – имат общ годишен размер от към 120 милиарда $, нараствайки с 43% на годишна база, от Q3 2020 до Q3 2021 ”, споделят създателите на разбора за пазара през 2022 година и прогнозата за интервала до 2023 година

В същото време, съгласно Forrester, ИТ услугите ще набъбнат с 6,8%. Може да се чака този сегмент да пораства доста по-бързо по отношение на равнищата преди пандемията, което се изяснява с и в облачни системи, както и с набраната инерция през 2021 година

Поверителността и отбраната на данните, софтуерната сигурност и услугите за ръководство на данни основават нови благоприятни условия за консултантски действия. През 2021 година Accenture, Wipro и Infosys са постигнали най-бързите темпове на напредък на приходите от ИТ услуги надлежно с 21%, 18% и 14%, отбелязва Forrester.

Не бива да се не помни обаче, че лимитираната „ наличност ” на механически гении е нараснала и продължава да усилва и съвещания. Следва да се чака, че това ще докара до основни промени на пазара. След пет години до две трети от вътрешните разработки биха могли да се правят чрез принадлежности с малко писане на код или без писане на код – това ще помогне за облекчение на натиска на разноските за труд, свързани с все по-дефицитните механически гении.
още по темата
Разглеждайки трендовете съответно в Европа, Forrester предвижда, че софтуерът и ИТ услугите ще подтикват повече от 80% от европейските разноски за технологии през идващите три години. Има съображение да се мисли, че страните, които одобряват „ погранични технологии ” и улесняват потреблението им от дребните и междинни предприятия, ще се радват на най-хубави резултати.

Най-добри ще са темповете на софтуерните вложения в страните, които имат ниски ставки на корпоративния налог, влагат в удобни промишлености, натъртват на вложенията в научноизследователска и развойна активност и ценят ролята на ИТ експертите и софтуерните започващи компании, сочи анализът.

В отчета се отбелязва още, че облачният програмен продукт във всичките му форми и разновидности ще продължи да уголемява своя дял от софтуерния пазар. Прогнозата на анализаторската компания допуска, че ще се удвоят до 2025 година

Очаква се най-бързото нарастване на разноските за ИТ да се случи в Северна Америка и Азиатско-тихоокеанския район. Тези райони се обрисуват като най-бързо възстановяващите се от икономическия спад поради пандемията. Forrester предвижда, че Северна Америка ще реализира растеж от 7%, до момента в който Азиатско-тихоокеанският район ще пораства с повече от 6%. За последното принос ще има Китай, който залага от ден на ден на вътрешна разработка на програмен продукт и експорт на технологии.

Авторите на отчета означават, че Европа е най-големият вносител на програмен продукт, създаден в Съединени американски щати. По-малко от една трета от европейските разноски за програмен продукт се насочват към системи, създадени вътре в границите на Европа. В това отношение забавни ще са резултатите от напъните на Европейски Съюз, който си е сложил за задача да похарчи до 10 милиарда евро през идващите седем години, с цел да построи личния си бранш за и по този метод вероятно да провокира Amazon, Гугъл и Alibaba.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР