Седмият пълнометражен филм на Понг Джун Хо Паразит, който удиви

...
Седмият пълнометражен филм на Понг Джун Хо Паразит, който удиви
Коментари Харесай

Гледаме „Паразит“ на „София филм фест“

Седмият пълнометражен филм на Понг Джун Хо „ Паразит ”, който удиви света и справедливо получи „ Оскар “ за най-хубав филм – първата неанглоезична творба, отличена с тази най-желана премия, в случай че не броим френския „ Артистът “ на Мишел Азнависиус, осъществен в традициите на нямото кино, гледаме през март на „ София филм фест “.  От шестте номинации за „ Оскар “ лентата получи още три – за най-хубав режисьор, най-хубав интернационален филм и най-хубав автентичен сюжет.

„ Паразит “ има „ Златна палма “ от Кан през май на 2019-а, а за последните 14 години неговият създател е представял на най-авторитетния кино фестивал още три свои произведения. „ Паразит “ отнесе „ Златен глобус ” за чуждоезичен филм, както и две награди БАФТА на Британската киноакадемия – за най-хубав чуждоезичен филм и за автентичен сюжет. Със 178 награди и 186 номинации, „ Паразит “ към този момент е позициониран на 26-то място измежду най-хубавите ленти на всички времена в класацията на авторитетния кино уебсайт imdb и съумя да завоюва повече гласове от щатските учени пред „ Жокера “ на Тод Филипс, „ Ирландецът “ на Мартин Скорсезе, „ 1917 “ на Сам Мендес, „ Брачна история “ на Ноа Баумбах, „ Джоджо заека “ на Тайка Уайтити, „ Малки дами “ на Грета Гъруиг, „ Имало едно време… в Холивуд “ на Куентин Тарантино, „ Пълно ускоряване “ на Джеймс Манголд.

Корейският режисьор Понг Джун Хо е добре прочут на публиката в Европа. През 2006-а в Кан е премиерата на „ Чудовището ” („ The Host ”), почетен с премията „ C.I.C.A.E. ”. През 2008-а и 2009-а в „ Особен взор ” са показани поредно триптихът „ Токио! ” (режисиран дружно с Мишел Гондри и Леос Каракс) и „ Майка ”. През 2017 година „ Окджа ” („ Okja ”) беше номиниран за „ Златна палма ”.

Филмът е за две фамилии. Запознайте се с богатите и проспериращи Парк. И с Ким – богати на улична ловкост. По волност на ориста сред двете фамилии се основава особена връзка. Ким оферират „ незаменима “ първокласна услуга, до момента в който Парк обезпечават нужната финансова прехрана на цялото домакинство. Когато паразитиращ нахалник заплашва новопостигнатия комфорт на Ким, поражда жестока подмолна борба за превъзходство, която заплашва да унищожи нежната екосистема сред Ким и Парк.

„ В тази завладяваща комедия корейският занаятчия на киното преплита напрежението от нахлуването в чужд дом с остра рецензия на общественото неравноправие. Увлечени в играта да познаем кое от двете фамилии е по-порочно, едвам най-после осъзнаваме, че капитализмът е същинският паразит. Съвсем ненадейно след финалния поврат оставаме с нежния размисъл за фамилната обич, която постоянно надвива, и постоянно закъснялото просветление, че дом не може да се купи с пари “, пишат критиците.

Дали обаче всички от журито в консервативната американска Киноакадемия са изгледали „ Паразит “? Няма подозрение, че своето „ за “ са дали хората, които вливат младежка кръв в застаряващата институция. През последните години Академията непрекъснато получава обвинявания, че избира белите и богатите. Не е изключение и сезон 2020 – единствено афроамериканката Синтия Ериво получи номинация за най-хубава актриса. На този декор съвсем няма изненада, че „ Паразит “ обра премиите, макар че в този момент броят възторженостите за предизвестени. „ Холивуд рипортър “ към този момент разгласява бюлетин с гласуването на обособените учени, а в Туитър бе написано, че някои от тях не желали да четат надписи и по тази причина пренебрегнали „ Паразит “. Но, както споделя неговият режисьор Понг Джун Хо, всички в Холивуд приказват на един и същи език – този на киното. В последна сметка се оказва, че опитът да се подмлади и освежи състава на Академията, не е бил безрезултатен. Мнозина не имаха вяра в успеха на „ Паразит “ и бяха уверени, че „ 1917 “ ще победи на церемонията. За първи път букмейкърите се провалиха с гръм и тропот – както и ветераните, които не криеха желанията си за „ 1917 “.    

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР