Седмица след последните президентски избори в Русия през 2018 г.

...
Седмица след последните президентски избори в Русия през 2018 г.
Коментари Харесай

Как полицейската държава на Путин прави Русия уязвима за терористични атаки

Седмица след последните президентски избори в Русия през 2018 година при пожар в препълнен търговски център в Сибир починаха повече от 60 души, доста от които деца.

Пет дни след приключването на тазгодишното гласоподаване за президент, облечени в камуфлажни облекла в концертна зала край Москва, убивайки минимум 133 души в нахлуване, за което отговорност пое войнстващата формация " Ислямска страна ".

Кремъл показва президента Владимир Путин като нещо близо до избавител и мощен водач, който е донесъл непоклатимост и сигурност след хаоса, настъпил при разпадането на Съветския съюз .

Събитията с всеобщи жертви, които прекъсват съвсем 25-годишната му активност като президент или министър-председател - и повтарящите се облици на детонации, пламъци и безпомощни жертви, които обезверено се пробват да избягат - мощно подкопават този роман. Вместо това, споделят анализаторите, те описват за водач, който се е съсредоточил върху отбраната и удължаването на личната си власт за сметка на сигурността на хората.

Критиците на Путин настояват, че повече от три десетилетия след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Русия продължава да бъде страна, в която страната слага личните си ползи надалеч над тези на жителите.

Най-големият образец е войната против Украйна . Преди пълномащабното навлизане през февруари 2022 година, когато Русия струпа десетки хиляди бойци на границата и Съединени американски щати предупреждаваха, че настъплението може да стартира всеки миг, доста наблюдаващи предвидиха, че Путин ще се въздържи. Защото смятаха, че една масирана офанзива ще навреди на сигурността на Русия, а няма да я усъвършенства.

С пълномащабното навлизане в Украйна трагично се ускори натискът върху гражданското общество, несъгласните и самостоятелните гласове, което стартира повече от десетилетие по-рано - преди завръщането на Путин на президентския пост през 2012 година след един мандат като министър председател.

Правителството назова необятен набор от мирни групи и даже несъществуващи организации „ екстремисти “, от неразрешените политически и антикорупционни организации на починалия опозиционен водач Алексей Навални до това, което страната неопределено разказва като „ интернационално ЛГБТ обществено придвижване “.

Това прави Русия извънредно уязвима за същински екстремисти, споделят анализаторите, както и за смъртоносни бедствия, при които корупцията и небрежността предизвикват или изострят резултата от произшествия, които могат да бъдат избегнати. Като пожара в мола „ Зимная вишня “ в сибирския град в Кемерово през март 2018 година, седем дни откакто Путин беше разгласен за победител на президентските избори през идващия месец.

„ Разузнавателните служби са фокусирани върху политическо следствие и заплашване на жителите. Те не извършват своята директна отговорност да пазят обществото от действителни закани “, написа съветският политически наблюдаващ Дмитрий Колезев в X.
" Грандиозен неуспех "
Атентатът в кметството на Крокус край Москва на 22 март " наподобява като величествен неуспех " от страна на страната, написа той. " Фантастични суми пари се харчат за " сигурност ", само че в реалност тази сигурност не е обезпечена. "

Според Козелев при други условия политическата съпротива и самостоятелните публицисти биха притиснали държавното управление, като се погрижат да подсигуряват, че силите за сигурност си правят работата и че парите не се харчат непозволено.

" За страдание, нито една от тези групи няма достъп до националната телевизия, където би могла да приказва много шумно по този въпрос ", прибавя той.

С други думи, вместо да служат за инспекция на държавните органи, тези групи са техни цели.

" Служителите на съветските служби за сигурност са подготвени да наблюдават за характерни, политически значими „ закани ", написа Андраш Тот-Чифра , помощник на Програмата за Евразия в основания в Съединени американски щати Институт за външнополитически проучвания, в X. Той прибавя, че " заради ограничавания в ресурсите/времето/работната мощ това значи, че те имат по-малък потенциал да гледат и предотвратяват действителните закани ".

След като един път е осъществено нахлуване или гибелен случай, тактиките и тактиките, прилагани от съветските управляващи, постоянно изострят последствията от него, което кара роднините на жертвите да упрекват държавното управление на Путин в безсърдечие или немарливост.

Пример за това е бавната реакция на Путин на злополуката с подводницата " Курск " през 2000 година - първата от мандата му, а съгласно специалистите неправилните реакции на терористичното нахлуване против спектакъл " Норд-Ост " в Москва през 2002 година и на рецесията със Беслан в Северна Осетия през 2004 година усилват броя на жертвите. И в двата случая съветските спецслужби използваха токсичен газ против нападателите, при което доста от похитените жители починаха. Жертвите бяха стотици.

Превесът на целите на страната и нейните висши ръководители над ползите на жителите не е нов проблем: той датира още от руско време и от епохата на царизма и е събитие, което съгласно дисиденти, правозащитници и опозиционни политици би трябвало да бъде променено, с цел да може Русия и нейният народ да процъфтяват.

Критиците на Кремъл обаче настояват, че с напредването на ръководството на Путин то е станало все по-ясно изразено.

Наред с други неща, те показват войната в Украйна, която докара до стотици хиляди съветски жертви, макар че Путин, който, употребява изборите, с цел да се показа като незаместим водач на една надълбоко обединена страна. Според съперници и анализатори вотът е бил строго следен и белязан от милиони фалшифицирани гласове.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР