Седемнайсет фотографи с нетипичен поглед към ежедневието представят българската стрийт

...
Седемнайсет фотографи с нетипичен поглед към ежедневието представят българската стрийт
Коментари Харесай

Българската стрийт фотография в италианското "Eyeshot"

Седемнайсет фотографи с нехарактерен взор към всекидневието показват българската стрийт сцена в новия брой на италианското списание „ Eyeshot “ – едно от най-престижните издания за снимка в света.

 Стефан Колев, Fish tank in a restaurant-VARNA-2022
Редакторът на списанието, което е част от едноименното издателство за фотокниги, Марко Саварезе е притеглен от българската улична и документална снимка и метода, по който фотографите ни запечатват времето, в което живеят. С помощта на Свилен Начев той се стопира на някои от най-ярките представители на така наречен нова вълна в българската стрийт снимка. Автори, част от които са познати освен като фотографи, само че и като режисьори, оператори и фотожурналисти, известни имена от фотографската сцена през последните години, само че и някои непознати млади фотографи, а точно – Михаела Аройо, Денис Бучел, Ясен Велчев, Павел Г. Веснаков, Александър Димитров, Мартин Илиев, Стефан Колев, Венцислав Лалев, Стоян Николаев, Валерий Пощаров, Любомир Скумов и Пенко Скумов, Александър Станишев, Десислава Станчева, Денислав Стойчев, Владимир Яворов и самият Свилен Начев.

 Валери Пощаров, Vana (Momchilovtsi, Bulgaria, 2008)
В новия концептуален брой на интернационалното фотоиздание, който излиза в лимитиран тираж на днешния 15 април, най-силно се откроява безпределната сензитивност към света към нас, която имат включените в него фотографи.

„ Стрийт фотографията има това обаяние да внася значителност на другояче незабележими и незначителни неща. Всеки от създателите съумява да обърне своята сензитивност към един свят, който може би даже не срещаме в всекидневието си, макар че точно за него приказваме “, споделя Валерий Пощаров. Той взе участие в броя на „ Eyeshot “ с фрагменти от дългогодишния си план „ Последният човек на Родопите “, който сякаш демонстрира облика на планинския човек, а в действителност рисува символиката на живота и гибелта.

 Свилен Начев, Untitled, Sofia, Bulgaria, 2021
Според него точно опцията да останат въодушевени към живота и към тези полезности, които занапред би трябвало да бъдат откривани, е това, което сплотява показаните в списанието фотографи. А откриването се случва единствено в случай че успееш да запазиш „ детската си сензитивност към незнанието “.

Специфичното във фотографиите, побрани в новия брой на италианското фотоиздание, е и освободеността от подтекста на една съответна тематика и навлизането дълбоко в концептуалното.

 Владимир Яворов, UNTITLED-THEHAGUE-2020
Животът, като нещо фундаментално, е най-вдъхновяващото място и фотографът би трябвало да бъде там, да изживее сцената. Дефакто всеки кадър е част от нас и може би това е един фотодневник на нашия живот “, добавя Свилен Начев.

Двамата с Валерий Пощаров ще вземат участие на започващата през днешния ден Международна конференция за снимка в Поморие. Тя ще продължи до 17 април и ще включва разнообразни панели и диалози, отдадени на фотосвета. В нейните рамки Свилен Начев (заедно с Пенко Скумов) ще опише за елементарния живот в кадър, а Валерий Пощаров – за бъдещето на фотографията, което се развива в естественото продължение на един кадър – фотокнигата.

 Ясен Велчев, UNTITLED-ITSUKUSHIMA-2019
А повече за отдадения на България брой на „ Eyeshot “ чуйте в звуковия файл.

Снимките са предоставени от фотографите
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР