Седем. Толкова (квалификационни) цикъла изминаха от последната поява на България

...
Седем. Толкова (квалификационни) цикъла изминаха от последната поява на България
Коментари Харесай

Кога България ще се класира отново на голям футболен форум

Седем. Толкова (квалификационни) цикъла изминаха от последната поява на България на огромната футболна сцена. Поредният опит завърши във вторник с измъчено тъждество против Люксембург. Той сподели, че българският тим по-скоро се отдалечава, в сравнение с доближава до първото си присъединяване на международно или европейско състезание от 2004 година

Домакинските победи против Холандия и Швеция сътвориха лъжливо чувство, че тимът може да сервира изненада и да се бори за класиране за Русия 2018.

" Почваме непосредствено и сме първи в групата на първия цикъл ", разгласи с приповдигнато въодушевление и усмивка президентът на БФС Борислав Михайлов след инфарктната победа с 4:3 против Люксембург в първия дуел от квалификациите. Девет мача и 13 месеца по-късно българският футбол към този момент гледа към жребия за идващия цикъл.

(Не)очаквано четвърти

Последното присъединяване на международно състезание е във Франция през 1998 година А последното присъединяване на огромно състезание е от Евро 2004 в Португалия. Следващото... не се знае по кое време ще е.

За трети следващ път националите приключиха четвърти в своята квалификационна група. Това изглеждаше изцяло предстоящо, още когато жребият за международното в Русия ги събра с Франция, Швеция и Холандия. Още тогава се заприказва за обиграване на тима и предоставяне на път на младите.

Селекционерът Ивайло Петев бързо се отърва от " голямата чест да повеждам България " при първата комфортна опция. Наследникът му Петър Хубчев пое на пожар обезверения тим след мъчителната победа против Люксембург, като стартира с две тежки загуби в границите на три дни (1:4 против Франция и 0:3 против Швеция).

Фотогалерия: Дългоочакваната футболна победа против Швеция >

Хубчев съумя да " отлепи ютията ", сходно на Любослав Пенев в предходните международни квалификации. България записа влиятелни победи против Холандия и Швеция и чудото се появи като привидение на хоризонта. Както и преди три години, най-после стана по този начин, че националите останаха надалеч от международното.

И тогава българският тим имаше шансове за бараж съвсем до края след няколко обнадеждаващи резултата - равенствата с Италия, Дания и Чехия. И тогава краят на цикъла беше подложен с позитивна оценка от футболния съюз и оптимизъм поради фрапантно нараствания брой участници в европейските шампионати.

Сега България събра съвсем толкоз точки от мачовете с Швеция и Холандия (6), колкото и в тези против Люксембург и Беларус (7). Това ясно демонстрира, че положителните резултати са били по-скоро моментни проблясъци, а не знак за възходящо развиване и неизменност. Още повече, че отвън София беше извоювана единствено една точка. А за първи път в историята си българският тим не завоюва мач с Люксембург.

" Ако направя в този момент оценка, няма да бъде справедлива. Позитивните неща като че ли са повече през този квалификационен цикъл, само че има още доста върху какво да работим. Но постоянно съм приказвал за постоянството, огромните тимове не позволяват такива внезапни съмнения. Когато дойдат огромните мачове, момчетата горят в тях ", сподели Петър Хубчев.

В миналите квалификации България употребява 50 футболисти и е на девето място по този индикатор. Това e явен знак, че продължава опипването на почвата в търсене на точните хора, само че въпросът е пред какъв избор е подложен селекционерът (който и да е той).

Показателно е, че за разлика от предходни генерации, се броят на пръстите на едната ръка футболистите, които играят постоянно в клубовете си във водещи шампионати. Показателно е, че най-успешният български тим в последните години " Лудогорец " " доставя " по един-двама играчи за националния тим.

Провалите на българските тимове при младежите и юношите във вторник вечер допълват картината. Там по-големият проблем е обвързван с на политиката на клубовете и разбиранията на притежателите, които рядко употребяват юношите си. Дори когато към момента беше в действие, задържалото се за малко предписание за потребление на играчи до 21 години, беше заобикаляно с ранни смени.

Какво се задава зад ъгъла

След измененията, които вкара УЕФА, тимовете ще имат две благоприятни условия за класиране на идващия огромен шампионат - Евро 2020. Единият е през обичайните квалификации, а другият - посредством новосъздадения шампионат Лига на нациите, който ще размени другарските срещи.

CONFIRMED: The four leagues for the UEFA Nations League! ⚽️
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР