Седем организации, общото между които е че са финансирани с

...
Седем организации, общото между които е че са финансирани с
Коментари Харесай

Съдии, адвокати и грантови анализатори с донос срещу България до ЕК

Седем организации, общото сред които е че са финансирани с грантове от задгранични донори, са изпратили донос против България до високопоставени представители на Европейската комисия (ЕК) и на Европейския парламент (EП), разочаровани от позитивния звук на Мониторинговия отчет по Механизма за съдействие и инспекция (МСП), оповестен на 13 ноември 2018 година
 unnamed-1  unnamed  unnamed
В писмо до Франс Тимерманс, първи вицепрезидент на Европейска комисия, Вера Йоурова, комисар по правораздаването на Европейска комисия, Антонио Таяни, ръководител на EП, представители на Съюза на съдиите в България, Български хелзинкски комитет, Български юристи за правата на индивида, Български институт за правни начинания, Институт за пазарна стопанска система, Програма “Достъп до информация ” и Център за демократични тактики, показват недоволството си от декларираното желание за отпадане на Мониторинговия механизъм над България, както и се афишират против приемането ни в Шенген, защото, “то не подхожда на действителната конюнктура в страната и на повишените опасности за сигурността ”.

Представляваните от Калин Калпакчиев (председател на УС), Красимир Кънев (председател на УС), Биляна Гяурова (учредител и член на УС), София Разбойникова (председател на УС), Иван Брегов (правен експерт), Александър Кашъмов (ръководител на правния екип) и Даниел Смилов (програмен шеф – правни изследвания) организации показват недоволството си и от решението на Европейска комисия да промени механизма по правене на отчета, което както се схваща от писмото им, ги е изключило като страна в “написването на черновата ”. Това е по този начин, тъй като тъкмо преди година Европейската комисия освободи от поста му на консултант към представителството в София лицето Юри Бюрер Тавание, който от години работеше за ползите на стопански и политически лобисти, с апетити към преодоляване на правосъдната система.

“За нас остават незнайни основанията на Комисията за новите й заключения за съществуване на гаранции за самостоятелност на правосъдната власт, без която върховенството на закона и демокрацията остават уязвими ”, написа в доноса до Комисията и още: “Докладът от 13.11.2018 година заключава, че независимостта на правосъдната власт в България е обезпечена и наблюдението по този индикатор следва да бъде краткотрайно прекъснато. Тези констатации са изненадващи ”.

Финансираните с непознати грантове съдии, юристи и анализатори, като се изключи че твърдо упорстват Европейска комисия да продължи унизителния за България Мониторингов механизъм, показват и че за интервала 2007-2018 година от Структурните фондове на Европейския съюз за възстановяване на положението на българското правораздаване са изхарчени над 7 млн. евро, заради което желаят отговор от Комисията: в действителност ли счита, че България е изпълнила заложените през 2006 година цели на МСП.

Изготвилите доноса против България седем организации с изключение на общото финансиране – по “грантови ” схеми, са обвързани между тях и по друга линия – медиите, които разпространяват техните “опорни точки ”, са уеб сайтове и вестници на подсъдими и обвинени издатели като Иво Прокопиев и Огнян Донев. Нещо повече, членове на Управителния съвет на една от организациите, изготвили доноса, са и измежду юристите на въпросните олигарси. Друго от НПО-тата е учредено от провалилия се някогашен правосъден министър и провален партиен водач Христо Иванов, чийто приближен човек бе създателят на черновите по предходните Мониторингови отчети – Юри Тавание.

Има и още един любопитен колорит в доноса до Европейска комисия, изпратен още на 3 декември. Той е адресиран и до “заинтересовани медии ”, явно свързани с подсъдими издатели, които, обаче, не са го разгласили и до през днешния ден.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР