Седем министри от кабинета „Борисов 3“ ще отговарят на депутатски

...
Седем министри от кабинета „Борисов 3“ ще отговарят на депутатски
Коментари Харесай

7 министри ще участват в парламентарния контрол днес

Седем министри от кабинета „ Борисов 3 “ ще дават отговор на депутатски въпроси. Това се показва в програмата за работа на Народното събрание.

Земеделският министър Румен Порожанов ще разяснява намаляването на питателните боклуци и двойния стандарт при храните в Европейски Съюз. Министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова ще дава отговор на въпроси по отношение на рехабилитация на пътища в страната и по отношение на финансирането на пътни сектори в област Благоевград.

На депутатски питания по отношение на равнището на незаконната миграция и превантивните ограничения за сигурност по българската граница ще дава отговор вътрешният министър Младен Маринов. Той ще разяснява и изискванията на труд на чиновниците в Министерство на вътрешните работи. Социалният министър Бисер Петков ще показа планове на министерството, които ще се осъществят в областите Бургас и Благоевград. За насърчаването и развиването на библиотечния бранш и завършването на Националната тактика за развиване на българската просвета ще приказва министърът на културата Боил Банов.

На шест депутатски въпроса ще дава отговор и министърът на околната среда и водите Нено Димов. Сред тематиките, които ще разяснява, са ограниченията за възстановяване качеството на атмосферния въздух в София и използването на Рамковата инструкция за морска тактика.

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще дава отговор на въпроси по отношение на постигнатите резултати за зимен сезон 2018/2019 и упования за летния сезон, както и по отношение на ограниченията срещу неточни туроператори.

Преди това депутатите ще гласоподават дефинитивно промени в Закона за банковата неплатежоспособност, свързани с въвеждане на нов клас кредитори. Предложени са два законопроекта за промени в Закона за банковата несъстоятленост - един на Министерски съвет и един общ на ГЕРБ, НФСБ и Движение за права и свободи.

Предложенията на ръководещите плануват транспониране на европейска инструкция и въвеждане на нов клас кредитори – притежатели на непривилигирован негарантиран първокачествен дълг, който следва да има по-висок ред от притежателите на принадлежности на личния капитал и зависещ дълг и по-нисък ред по отношение на притежателите на други принадлежности. Предложенията се обуславят от обстоятелството, че настоящият закон не отразява спецификата на финансовите принадлежности с разнообразни равнища на зависимост. Целта на направените оферти е да се подсигурява правна сигурност за банките и капиталовите медиатори и за вложителите. С общия законопроект се предлага служебно регистриране на кредиторите в листата на признатите от синдика вземания. Според вносителите това ще подсигурява правата им. Част от промените са свързани и с ограничението на разноските от масата на несъстоятелността.

В този законопроект се внася изясненост като се прецизира категорично кои са страните в правосъдните производства, от които авансово не се събира държавна такса. В производствата по обжалване няма да се събира такса, в случай че кредиторът е придобил вземането и задължението си преди датата на решение за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност, само че все още на придобиване на вземането или задължението е знаел, че е настъпила несъстоятелност или че е поискано разкриване на произвеждане по неплатежоспособност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР