Седем изтребителя F-16 участват в мисията по охрана на българското

...
Седем изтребителя F-16 участват в мисията по охрана на българското
Коментари Харесай

7 F-16 от ВВС на САЩ и български МиГ-29 патрулират над Черно море

Седем изтребителя F-16 вземат участие в задачата по защита на българското и НАТО-вското въздушно пространство в Черноморския район. Те летят взаимно с българските МиГ-29.

Военновъздушни сили на Съединени американски щати ще дават два изведени от употреба F-16 за образование за българските водачи, стана ясно от визитата на помощник-държавния секретар по политико-военните въпроси на Америка Кларк Купър у нас.

Седемте американски F-16 летят с българските МиГ-29, които са в непрекъснато дежурство.

Подполк. Браян Люис, 555-а бойна ескадрила, Военновъздушни сили на Съединени американски щати: Изтребителите ни са на непрекъснато дежурство за бърза реакция под командването на Обединения център за въздушни интервенции на НАТО в Торехон. Други самолети наши упражняват със съдружниците ни от Румъния, Гърция, Канада и България.

Съвместните задачи включват защита на въздушното пространство в Черноморския район.

Кап. Йордан Тонев, водач на изтребител МиГ-29: Съвместната работа с нашите сътрудници от Съединени американски щати способства за повишение на оперативната съгласуемост, надгради нашите умения като водачи и ни даде познания, които ще използван в употребата на F-16 блок 70 за в бъдеще. Първите американски самолети в поддръжка на българските Военновъздушни сили по защита на въздушното пространство на страната и НАТО бяха ситуирани през 2016 година, а през 2017 година - италиански Юрофайтър.

Кларк Купър, заместник-държавен секретар по политико-военните въпроси на Съединени американски щати: България поема ролята на водач по сигурност и непоклатимост в района.

За да се образоват българските водачи, Америка ще подари и два остарели F-16 след решение на Конгреса.

Кларк Купър, заместник-държавен секретар по политико-военните въпроси на Съединени американски щати: За мен е наслаждение да виждам в практическо осъществяване построяването на инфраструктурата и бъдещите проекти за самолетите F-16.

България ще влага 300 млн. лева за адаптиране на авиобазите си за новите 8 F-16, които купихме от Съединени американски щати.

София и Вашингтон подписаха и десетгодишна Пътна карта в региона на защитата до 2030 година
По линия на задграничната военна помощ България ще получи 15,4 млн. $ от Вашингтон и 11 млн. - от Пентагона. 11 млн. от тях - в поддръжка на сигурността в Черно море.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР