Себестойността на хляба е толкова плаваща, че е неизвестна, защото

...
Себестойността на хляба е толкова плаваща, че е неизвестна, защото
Коментари Харесай

Експерт каза защо е неизбежно поскъпването на хлебните продукти

Себестойността на хляба е толкоз плаваща, че е незнайна, тъй като за всеки производител е безусловно друга и е присъща за неговите мощности и пазара на който той борави. Това сподели ръководителят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева.

По думите й хлебопроизводството е стопански отрасъл, който се нуждае от наложителната форма на доходност, която съществува във всяко произвеждане, само че тази форма на доходност е замръзнала точка в последните няколко месеца.

В сектора " Хлебопроизводство и сладкарство “ има едни от най-високите заплати по отношение на всички останали хранителни сектори, само че не значи, че те ще бъдат замразени. Опитваме се по всякакъв начин да усилваме заплащането на заетите в сектора. Друг е въпросът, че и по този съставен елемент всеки хлебопроизводител има своите благоприятни условия, запаси по какъв начин да го направи, по кое време да го направи и до каква степен е допустимо това, съгласно икономическото му положение.

И поради всичките тези съставни елементи, за жалост прогнозата за хлебопроизводителите не е по никакъв начин оптимистична за течащата към този момент 2022 година Очакваме, че ще има затворени компании, предприятия, дребни пекарни, тъй като трудът става доста безценен, той е на всичкото от горната страна изчезнал – липсват майстори, изключително в производители на закуски и освен, липсват готови фрагменти, изрази опасенията си Марияна Кукушева.

Тя означи, че проблем с фрагментите има освен в България, а в цяла Европа и в света – младежите са демотивирани да поставят систематичен труд.

Ние се опитваме да компенсираме всички тези дефекти през заплащането. За страдание, пътят на развиване на хлебопроизводство няма да минава толкоз през развиване на човешките запаси, колкото през автоматизация и нововъведения в индустриалния развой, т.е. изместване на човешкия труд от машини, сподели още Кукушева и изясни, за какво даже и при добра годишна продукция не може да се удържи повишаването на хлебните артикули.

Цената на пшеницата се дефинира от Международната борса. Тя не се дефинира от търсене и предложение на вътрешния пазар. Същото се отнася и за цената на брашното. Бих споделила, че сега цената на звук брашно мина 1000 лв., а това е нещо, което не се е случвало в последните 10 години в България. Както обясних търсенето и предлагането в интернационалния пазар дефинира цените. Когато търсенето, дублирам, е повече от предлагането, сами разбирате, че става въпрос за растящи цени. Освен това бизнес операторите обратно по веригата са част от стопанската система на страната и техните разноски също са повишени.

Себестойността на брашното също е повишена, тъй че тези над 1000 лв., които споделих като образец за цена за звук брашно, в действителност не са спекулативна цена, а те са вследствие на неимоверното повишаване на цените на силата, на всички материали, на близо 30-процентна инфлация, която следим в действителния живот. Така че няма далавера по веригата. Има стопански обстоятелства, които аз разясня пред вас, добави Марияна Кукушева пред Радио " Фокус ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР