се по-често шофьорите в България попадат на некачествени, многократно употребявани

...
се по-често шофьорите в България попадат на некачествени, многократно употребявани
Коментари Харесай

Фалшиви авточасти заливат пазара, какви са рисковете

се по-често водачите в България попадат на некачествени, неведнъж използвани и даже неизползваеми елементи при ремонтите на старите коли. Регистрираните автосервизи у нас са над 6000. Според сектора обаче – 70-80 % от тях работят „ на тъмно”, а предлаганите елементи са със подозрителен генезис, оповестява.

Поръчването на части през интернет уеб сайтове може да крие съществени опасности.

„ Исках да купя дневни светлини за да ги инсталирам на автомобила си и да не карам през светлата част на деня с включени фарове”, споделя потърпевш консуматор.



Получените фарове обаче по нищо не отговаряли на описаните в обявата характерности. Мощността на диодите била с пъти по-малка, а корпусът – пластмасов. С което не покривали условията на Европейски Съюз.

„ Фарът, съгласно обявата би трябвало да е 4 вата, а корпусът му в действителност е пластмасов – няма по какъв начин да се охлади, в случай че в действителност е 4 вата – ще се стопят вътре. Това е в прорез с евродиректива”.

Въпреки това върху опаковките била изписана наложителната за Европейски Съюз маркировка за светлини на колите – Е4.

„ Надеждността на този артикул е на доста ниско равнище и тук би трябвало да се пита кой е дал единодушие този артикул да има CE маркировка и да бъде продаван в Европейски Съюз. Може да се чака с по-голяма бляскавост да свети фарът, т.е. да заслепява, надлежно противоположното - да не прави работа и да не осветява задоволително добре”, показва притежателят на автосервиз Георги Илиев.

При замерване закупените диоди демонстрират мощ от 0.125 вата – с пъти под оповестената в описанието.

Фалшификатите при авточастите имат освен къс живот, само че и могат да застрашат сигурността ни на пътя, безапелационен е автомобилният играч Румен Дунев.

„ При тези диодни крушки процесът на изкривяване на светлината не се случва и те наподобява, че светят мощно, снопът лъчи не попада на пътното платно, а попада в очите на насрещно движещите се водачи, което ги заслепява и прави потреблението на тези крушки опасно”, споделя Румен Дунев от „ Съюз на автосервизите”

Експерт акцентира, че е доста значимо клиентът да ревизира дали търговецът е показал физически адрес, тъй че да бъде открит при вероятно недоволство в Комисията за отбрана на потребителите.



Фалшификатите на автомобилни елементи нормално са доста по-евтини, само че високата цена не подсигурява качество.

„ Доста компании в Китай брандират продуктите си със знака CE (означение за качество, отговарящо на стандартите в ЕС), като редуциране не „ China export” (китайски износ)”, разяснява Дунев.

По думите на Илиев некачествените авточасти постоянно наподобяват нови, само че не извършват дейно функционалността, за която се предопределени. Особено рискови са спирачните накладки, които стопират да действат, макар че на външен тип не са амортизирани.

Още по-голям риск крият частите втора ръка, които идват от автоморгите. В взаимозависимост от производителя те могат да са по-качествени от новите, създадени в страни като Индия и Китай. Въпреки това такива елементи се употребяват единствено в системите, които не са директно свързани с сигурността на автомобила. Най-сериозен е рискът с частите, взети от аварирали коли. Дори да наподобяват годни за приложимост, те могат да крият вътрешни деформации, компрометиращи здравината им.

Експертите упорстват за всяка част от пазара да се тъсри документ за генезис.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР