Сдружения на италиански фирми в България и Румъния изпратиха отворено

...
Сдружения на италиански фирми в България и Румъния изпратиха отворено
Коментари Харесай

Италия си поиска обратно нашите гастарбайтери

Сдружения на италиански компании в България и Румъния изпратиха отворено писмо до държавното управление в Рим, с цел да създадат притежание неравнопоставеното състояние, в което се намират, спрямо други страни като Испания и Франция.

За писмото осведоми италианският финансов ежедневник „ Соле 24 оре”. То е подписано от шефовете на Конфиндустрия България Луиза Мерони, на Конфиндустрия Румъния Джулио Бертола и на Италианската комерсиална камара в София Марко Монтеки.

Според писмото след месец на нeпрекъсната замяна на писма и известия, адресирани до министъра на опазването на здравето Роберто Сперанца, до научния комитет от специалисти, до Висшия институт за опазване на здравето, остава към момента неуреден казусът за придвижването на мениджъри, предприемачи и специалисти сред Италия, България и Румъния. Даже в противен случай, с последния си декрет министър председателят Джузепе Конте удостовери до 7 октомври продължаването на карантината за всички идващи в Италия от България и Румъния. В България оперират 13 000 италиански компании, а в Румъния – 46 000.

В писмото си вложителите установяват, че държавното управление е глухо във връзка с добре аргументираното им искане за построяването на разговор в областта на труда. „ Това е липса на сензитивност и подготвеност – точно тя ни тормози и ни слага в позицията на страни, които понасят дискриминационен акт”.

Според вложителите министър Сперанца показва липса на внимание към тази стратегическа част от Европа, значима за италианските вложения. Писмото приказва и за неравностойното отнасяне от страна на Италия - като образец се дава Франция, където има 125,5 случая на болест на всеки 100 000 души през последните 14 дни. Въпреки това не се изисква никакъв надзор при влизането в Италия, до момента в който в Румъния са регистрирани 85,3 инфектирани на всеки 100 000 души, а в България – 25,1 на всеки 100 000, до момента в който в Италия са 30,6 на всеки 100 000.

Според италианските асоциации в България и Румъния държавното управление на Конте, без да се съгласува със заинтересуваните страни, следва лична политика на икономичност и на политически логики и показва липса на отговорност по отношение на промишлеността и бизнеса.

В писмото се моли към отношение към България и Румъния по сходство на това към другите страни, от които се записват още повече инфектирани, или с други думи, въвеждането на условието за наложителен тест за вируса 72 часа преди влизането в Италия. Като опция се предлага бърз тест на границата с отговор до 15 минути, за да се избегне наложителната карантина.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР