Сдружението с нестопанска цел БАТСЗМ, обединяващо хора, чието хоби е

...
Сдружението с нестопанска цел БАТСЗМ, обединяващо хора, чието хоби е
Коментари Харесай

Разкриха къде има най-много злато в България

Сдружението с нестопанска цел БАТСЗМ, сплотяващо хора, чието занимание е търсенето и промиването на самородно злато, разгласи, че страната ни е измежду най-богатите на скъпия метал в Европа, написа Actualno.com.

Сдружението има уебсайт, съдържащ скъпа за златотърсачите информация, на който може да откриете и карта с точното местонахождение на находищата на злато, които се оказват стотици – сериозен брой на фона на дребната територия на страната ни. Оказва се, че самородно злато може да откриете както в реките, по този начин и в планината, като то е разпръснато съвсем по територията на цялата страна. И въпреки всичко – къде има най-вече злато в България и в кои региони са съсредоточени най-вече злати залежи у нас?
-->
Къде има най-вече злато в България?

Находища на самородно злато откриваме в съвсем всички области на страната, като най-бедни на злато са източните елементи на страната – край морския бряг. Там залежи откриваме единствено край Бяла и Албена, както и в Странджа планина, която извисява гръдта си над южните ни черноморски курорти.

Бедна на самородно злато е и Северна България, където находищата отвън тези в Русенско, Котел и Жеравна са струпани във северозападните елементи на страната, покрай границата в регионите на Белоградчик, Вършец, Монтана, Врачанския балкан и Чипровци.

По-богати на златни залежи са Централна и Южна България – областите Пазарджик, Смолян и Стара Загора и по-специално на запад от този регионален град в посока Баня. С многочислени залежи се отличават регионите към Първомай и Хасково и на юг от този регионален град – Кърджали, Крумовград, Мадарово, Ивайловград и Ивайловградските села, ситуирани покрай границата ни със прилежаща Гърция, Баните, Златоград. В Родопите залежи на злато има и в региона на Асеновградските села.

Други родни планини, богати на залежи на самородно злато, са Рила и Пирин, където също има разпръснати многочислени места, желани от златотърсачите. Находища са струпани по маршрута сред Благоевград и София, към Гоце Делчев, Огняново и Якоруда в Пирин.

Ако ви е необходим по-кратък отговор на въпроса къде има най-вече злато в България, то бърз взор на картата на златните залежи красноречиво сочи скупчване в централните, северозападните, югозападните елементи на страната и осезаемо по-малък брой находища  в североизточните елементи на страната, в Дунавската низина, по Черноморското крайбрежие. Вероятно обяснението на този факт е простичко – самородно злато се открива най-често в реките и в планините, което прави Дунавската низина и крайбрежията на Черно море доста по-бедни на злато.

Какво да имате поради при търсене на самородно злато?

Подобно на всяко занимание, търсенето на злато изисква време, старания и средства, въпреки да не е скъпо оборудването. Необходимо е и познаване на настоящото законодателство в страната с оглед недопускане на нарушаването му. Ако смятате да практикувате това занимание, имайте поради, че търсенето на злато е неразрешено на територията на исторически обекти, археологически обекти, резервати, предпазени местности и естествени паркове на територията на страната.

Най-голям късмет за разкриване на самородно злато има:
в по-големите потоци и реки златото най-често се открива върху главната канара, само че нормално по дължината на тясната линия,  наречена богатства линия,в по-малките потоци златоносният трошляк най-често обгръща цялото дъно,в течаща вода златото се утаява най-често при завоите и при устията на притоците,в местности, богати на скали, формирани със самото застиване на земната кора, т.е. цялостни със остарели скални масиви.
Като една от най-богатите на злато европейски страни България се посещава от посетители от редица европейски страни за упражняване на заниманието им, обвързвано с търсене на злато.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР