Сдружението на общините предлага 10-годишна национална програма за саниране на

...
Сдружението на общините предлага 10-годишна национална програма за саниране на
Коментари Харесай

Достатъчно ефективно ли е санирането?

Сдружението на общините предлага 10-годишна национална стратегия за саниране на целия жилищен фонд. Обмисля се и 3-годишна стратегия, която да финансира всички планове останали в аварийния лист.

" Тази концепция е доста забавна, даже екзотична. Тя е на правилото на Мечо Пух - колкото повече, толкоз повече. Прекрасно звучи, стига да може да се откри финансиране. Програмата потегли с концепцията да се убедят хората, че постройките им може да се ремонтират по метод, по който да са енергийно ефикасни, това да им спести финансови средства и да живеят в една по-добра среда. Програмата реализира това в действителност, след осъществените поправки, нещата наподобяват сносно на пръв взор и по тази причина има интерес към нея. Друг е въпросът, че досега изпълнените планове подлежат на наново енергийно проучване, което би трябвало да покаже какъв е резултатът от всичко свършено досега ", заяви председателят на Асоциацията за контролиране на връзките в етажната собственост Павел Миланов в студиото на " България заран ".

" Идеята е работеща, ние кметовете не сме по екзотичните хрумвания, а по прагматични такива. Тъй като от над 3500 плана са утвърдени единствено 765, което е към една пета от всички, очевидно че програмата няма да може да стигне този обсег, какъвто беше първичният план ", контрира кметът на Карлово Емил Кабаиванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Затова от сдружението на общините оферират няколко неща - там където има подозрение, че енергийните документи на постройките не са действителни, да се направи инспекция. Второто предложение е всички планове от аварийния лист да бъдат финансирани в идващите 3 години с притеглен запас от страната.

Сред жителите обаче има опасения, че може да се направи по-евтино саниране, в което да бъдат спестени средства и да не бъдат изпълнени задачите.

" В основата на един план е да се извърши и да се управлява изпълненото. Аз моля към Агенцията за държавна финансова ревизия и Сметната палата да влязат и да ревизират изпълнените досега планове, с цел да се откри какво е реализирано като резултат, по какъв начин е реализирано, какви материали са вложени и надлежно да се направи повторното енергийно проучване, финансирано от страната, тъй като не може да чакаме етажните собствености да събират пари, и да се даде разбор на тази стратегия какъв резултат дава ", добави Миланов.

Според него обаче притежателите на здания ще стартират да зависят прекалено много от страната, в случай че тя стартира да поема всички разноски за саниране.

" Винаги, когато страната влезе в частна благосъстоятелност и стартира да налива средства, се появяват едни такива уродливи феномени, с които притежателите ще изгубят интерес да поддържат постройките си. Те ще чакат страната в границите на 10 години да им ги ремонтира. Ако влезем в тази догадка, обстановката в сградния фонд ще се утежни и в действителност страната ще би трябвало да заплати всичко ", сигнализира Миланов.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР