Сдружението на автори и композитори Музикаутор изразява в своя позиция

...
Сдружението на автори и композитори Музикаутор изразява в своя позиция
Коментари Харесай

Музикаутор: 70% от общините организират събития в нарушение на Закона за авторското право

Сдружението на създатели и композитори " Музикаутор " показва в своя позиция поддръжка към митинг под надпис " Народ без просвета е народ без бъдеще " с претенции за по-добро възнаграждение на труда и увеличение на бюджета за просвета за 2024 година

Според " Музикаутор " при подобаващи условия културните и креативен промишлености могат да са измежду генераторите на икономическото развиване. От организацията акцентират, че през последните десетилетия културата в България е хронично недофинансирана, което основава все по-голямо напрежение измежду експертите в бранша и води до ценностна рецесия в обществото.

От " Музикаутор " показват, че също работят в тази посока , като през последната седмица са пратили писмо до всички общини в страната, до кметовете и общинските препоръки, както и до Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ), Сметната палата и министрите на културата и на финансите. В него организацията показва, че все още е сключила по-малко от 70 съглашения с общини. Според " Музикаутор " това на процедура значи, че повече от 70% от всички общини работят в нарушаване на на Закона за авторското право и сродните му права , когато провеждат събития или когато отпускат обществени средства за тяхното финансиране. " Местната власт позволява голяма част от събитията да се организират без изискуемия " музикален лиценз ", се споделя в писмото, подписано от изпълнителния шеф на " Музикаутор " Иван Димитров. Той декларира, че нарушаването на закона е изрично неприемливо, изключително когато става въпрос за орган на властта, който оперира със средствата на данъкоплатците.
 Музикаутор припомня да се заплащат авторски права за музиката на концертите за Нова година
Музикаутор припомня да се заплащат авторски права за музиката на концертите за Нова година

И на коледните базари

В писмото организацията упорства общините да включат средства за погашение на авторски хонорари за музиката като част от бюджетите си за 2024 година , с което да обезпечат спазването на Закона за авторското право и сродните му права при проведените от тях събития. От " Музикаутор " считат, че отключването на механизмите на авторското право, като се изключи че ще бъде законосъобразно и в полза на обществото, ще сътвори доста по-голямо възприятие за правдивост и самопризнание за труда измежду експертите в културния бранш.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР