Сдружение Варна диша подкани кмета на морската столица Благомир Коцев

...
Сдружение Варна диша подкани кмета на морската столица Благомир Коцев
Коментари Харесай

Варна диша подкани кмета за действия по спиране на колите в Морската градина

Сдружение " Варна диша " подкани кмета на морската столица Благомир Коцев да предприеме действителни дейности по извършване на предизборните си обещания за запазване на зелената система на града и за прекъсване на колите в Морската градина.

В отворено писмо, адресирано до кмета на Варна и Общинския съвет, от сдружението показват, че чакат в най-скоро време кметът да предприеме стъпки в тази посока и показват седем целта.

Първият е прекъсване на колите в Съставна зона 2 на Морската градина, а спорт сдружението за това няма потребност от специфични заповеди и процедури, тъй като в парка има алеи, а не улици и е задоволително да се ползва Закона от органите на реда.

Сред посочените цели са още прекъсване на придвижването на коли по цялата Крайбрежна алея, анулация на решението за отвод на отчуждаване на парцели в парка, изменение на Общ устройствен план на Варна, с цел да може цялата зона от вълнолома до Евксиноград и от морето до булевардите да стане една цяла територия за озеленяване и необятно публично прилагане, изменение на Подробен устройствен план за Аспарухов парк, предприемане на незабавни стъпки за ограничение презастрояването на Варна.

" За тяхното осъществяване се изисква най-много политическа воля и в случай че в действителност имате такава можете да ги реализирате в къс период ", показват от " Варна диша ".

ОТВОРЕНО ПИСМО
от гражданско съдружие „ Варна диша “

Уважаеми господин Кмете,

Уважаеми дами и г-да Общински съветници,

Варна има нова локална власт и остарели проблеми. За решаването на доста от тях е нужно време, само че още първите няколко месеца от мандата на всеки новоизбран кмет и общински съвет са показателни за това в каква посока на ръководство ще поемат.

Гражданско съдружие " Варна диша " от години се бори за публичните пространства, зелената система на града и по-специално за Морска градина с изход на море по цялото продължение от вълнолома до Евксиноград. Морска градина, която да бъде същински парк за всички жители и посетители на града, а освен за богоизбрани. През цялото това време сме се борили против колите по алеите в парка, а в тяхна отбрана бяха притежатели на парцели, очевидно и скрито подпомагани от предходни управници.

Последните месеци слушахме предизборни обещания за прекъсване на колите в парка, за същинска Морска градина до морето, за нови паркове в кварталите и така нататък Но защото нееднократно чували обещания, които не просто са оставали на думи, а даже се е вършело тъкмо противоположното, ние от " Варна диша " ще следим за всяко ваше деяние и ще търсим резултати. Ако желаете да докажете, че ще работите за Морската градина и зелената система на Варна чакаме в най-скоро време да извършите няколко стъпки в тази посока. За тяхното осъществяване се изисква най-много политическа воля и в случай че в действителност имате такава можете да ги реализирате в къс период.

1. Спиране на колите в Съставна зона 2 на Морската градина. За това няма потребност от специфични заповеди и процедури, тъй като в парка има алеи, а не улици и с цел да се реализира това е задоволително да се стартира да се ползва закона от органите на реда.

2. Спиране на придвижването на коли по цялата Крайбрежна алея посредством смяна на Генералния проект за придвижване на Варна.

3. Отмяна на решението за отвод на отчуждаване на парцели в парка, признато от Общинския съвет през юли, 2012 година при приемане на новия тогава Общ устройствен план на Варна.

4. Изменение на Общ устройствен план на Варна, с цел да може цялата зона от вълнолома до Евксиноград и от морето до булевардите да стане една цяла територия за озеленяване и необятно публично прилагане, което да продължи с създаването на повсеместен Подробен устройствен план.

5. Изменение на Подробен устройствен план за Аспарухов парк, с цел да се пресекат всевъзможни подозрения за евентуално застрояване, да се изкарат колите от парка, който да се свърже хармонично с плажа, както и да се защитят в оптималната степен естествените запаси и историческото завещание.

6. Предприемане на незабавни стъпки за ограничение презастрояването на Варна. Последните години сме очевидци на повсеместното заличаване на зелени площи и паркови пространства в нашия град. Това докара морската столица до положение на градоустройствена злополука и остави тежки последствия върху нейния образ. Осъзнаваме, че за проверка на Общ устройствен план на Варна са нужни години и заради това настояваме незабавно да се наложи строителна възбрана за терени, които биха могли да послужат за паркове, градинки, спортни площадки, озеленяване и така нататък

7. Да въведете процедура за публично разискване преди приватизация, продажба, подмяна, ПЧП и всевъзможни други покупко-продажби с поземлени парцели благосъстоятелност на Общината и общински компании за това дали могат да послужат за озеленяване и необятно публично ползване
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР