Сдружение Група за чист въздух ще обжалва решението на Софийски

...
Сдружение Група за чист въздух ще обжалва решението на Софийски
Коментари Харесай

"Група за чист въздух": Прекратяването на делото срещу смога е отказ от правосъдие

Сдружение " Група за чист въздух " ще апелира решението на Софийски градски съд да приключи заведеното от тях дело против Столичната община за нечистия въздух на територията на общината.

Посочената от съда причина за преустановяване на делото е, че представителите на колектива нямат " потвърден опит, познания и финансов запас ", с които да защитим повредения интерес на обществото. В групата влизат няколко неправителствени организации и юристи - " Спаси София ", " За Земята ", " Диабет вид 2 " и " Център за самостоятелен живот ".

" Считаме определението на съда за непозволено и ще го апелираме пред Софийския апелативен съд. Този акт е един безпочвен отвод да се даде достъп до правораздаване и на процедура се загражда опцията да получим правосъдна отбрана на правата на столичани по един толкоз наболял въпрос като качеството на въздуха, който всекидневно дишаме, " декларират в публична позиция от сдружението.

По думите им, те са дали задоволително доказателства, че представителите на колектива са организации с доста дейна активност в отбрана на правата на жителите в областта на екологията, градоустройството, опазването на здравето и правата на хората с увреждания.

Столична община е канила представители на " Спаси София " и " За Земята " на публични разисквания за Програмата за качество на въздуха, с което признава тяхната значима роля по тематиката, стимулират се организациите. Сдруженията " Диабет вид 2 " и " Център за самостоятелен живот " са одобрени като бранители на едни от най-големите жертви на мръсния въздух – болните от диабет и хората с увреждания, акцентират от групата.

Организациите показват още, че юристите, подписали исковете, са задоволително квалифицирани и опитни, с цел да водят делото. " Аргументът с нужната " подготовка в региона на отбрана на околната среда, екологичното право и/или химични проучвания " е изцяло неплатежоспособен, тъй като по делото се употребява външна експертна помощ и експертизата на движимости лица. По същата логичност можем да питаме за квалификацията на съда по тези тематики. "

Според тях те са обезпечили задоволително доказателства, че представителите на колектива могат да покрият разноските по делото. От там питат какви доказателства за финансова обезпеченост би следвало да набират жителите, с цел да водят дело в отбрана на груповия си интерес.
" Определението на съда не трансформира решимостта ни да защитим правата и ползите на жителите на София, само че сигурно ще забави този развой, " написа още в позицията на сдруженията.

Те припомнят, че идните зимни месеци обичайно ще донесат на софиянци смог и замърсяване на въздуха, което ще повлияе на здравето на хиляди хора. За 2017 година нормата за замърсяване на въздуха с фини прахови частици към този момент е повишена – единствено за интервала януари – март са регистрирани 37 нечисти дни (по данни на Изпълнителната организация по околна среда, предоставени на " За Земята " при започване на годината, посредством закона за достъп до информация ) при възможни 35 годишно.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (73)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР